Home » Aktuelnosti » I Drina i Sava donose nevolje

I Drina i Sava donose nevolje

Semberske aktuelnosti

Semberija je smještena u zagrljaju Drine i Save. Obje rijeke s vremena na vrijeme donose velike nevolje poljoprivrednicima ovog žitorodnog kraja. Minule zime te nevolje su bile izraženije nego ranijih godina. Nakon topljenja snijega i obilnih padavina usljed visokog vodostaja Save pojavile su se podzemne vode pa se pod vodom našlo oko dvije hiljade hektara od čega je oko osam stotina hektara bilo zazijano ozimim usjevima. S ozirom da su se vode dugo zadržale, najvjerovatnije, usjevi su potpuno uništeni.

Kanal Dašnica

Semberija ima oko pet stotina kilometara raznih kanala. Tri crpne stanice prebacuju vodu u korito rijeke Save i na taj način brani se više od 25.000 hektara zemljišta. Međutim, mještani Novog nemaju odbranbenog nasipa i Sava im je ove godine pričinila velike štete.

Drina opet uzima danak na drugi način. Ona nosi obradivo zemljište i mnoge dobre domaćine u selu Balatunu postepeno čini bezemljašima. Taj problem traje decenijama i neki poznavaoci prilika ga povezuju sa izgradnjom zvorničke hidrocentrale koja povremeno ispušta vodu iz akumulacionog jezera podižući na taj način naglo vodostaj, što obrušava obalu. Inače, ova rijeka u svom donjem toku decenijama mijenja korito i pričinjava velike štete. Korito je u ovom dijelu toka Drine neregulisano, a problem se usložnjava nekontrolisanom eksploatacijom šljunka i pijeska. U blizini sela Balatuna već je ugrožen i odbranbeni nasip. Ovdje ljudi žive isključivo od poljoprivrede i za njih je velika nevolja kada samo u toku jedne zime Drina odnese njivu veću od hektara samo jednom seoskom domaćinstvu!

Po riječima Miodraga Arsenovića, predsjednika Savjeta Mjesne zajednice Balatun, regulisanje obala Drine je gorući problem ovog sela. To je državni problem i trebaju da ga zajednički rješavaju Bosna i Hercegovina i Srbija. Taj problem je velikih dimenzija, i po njegovom mišljenju, trebalo bi tražiti pomoć i od Evropske unije. Jer, samo izgradnjom obaloutvrde rijeka se može vratiti u svoje korito, a oni koji eksploatišu šljunak trebali bi veći dio zarađenih sredstava da vrate državi.

Drina

Da je riječ o kompleksnom problemu, potvrdio je nedavno i Mihajlo Stevanović, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Po njegovom mišljenju neophodno je izvršiti rekonstrukciju i sanaciju savskih nasipa, sanirati klizišta i zamijeniti dotrajale agregate u crnim stanicama. Uostalom, već dvadesetak godina nije bilo investicionog održavanja vodoprivrednih objekata, a najveći dio nasipa pored Save nije sistematski održavan ni rekonstruisan od 1974. godine, kada je građen. Kompletan sistem nije više u toj mjeri siguran da bi se obezbijedila projektovana efikasnost zaštite od poplava.

Za sanaciju nasipa, pročišćavanje obodnih kanala, rekonstrukciju crpnih stanica i druga ulaganja trebalo bi obezbijediti oko 70 miliona evra. Ministarstvo finansija Republike Srpske ušlo je u pregovore sa italijanskom vladom za obezbjeđenje sredstava za ovu investiciju. Ukoliko bi se pregovori uspješno završili i sredstva bila obezbijeđena, sigurno je da bi to donijelo mir i spokoj velikom broju semberskih poljoprivrednika.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*