Home » Aktuelnosti » Branislav Gligorević

Branislav Gligorević

U spomen

Branislav Gligorević

U Bijeljini je 7. aprila u 69. godini života umro Branislav Gligorević, prvi doktor poljoprivrednih nauka iz Semberije. Bio je istaknuta ličnost u poljoprivrednoj struci i nauci najizraazitijeg poljoprivrednog kraja Bosne i Hercegovine. Posebno se angažovao na primjeni nauke i savremene agrarne prakse u povrtlarstvu, mada je dao doprinos i razvoju ratarstva i voćarstva.

Po završetku gimnazije u Bijeljini, studirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu gdje je kasnije magistrirao i doktorirao. Njegova doktorska disertacija bila je iz oblasti povrtarstva. Nije spadao u red kabinetskih naučnih radnika nego je svoju stručnost potvrđivao u poljoprivrednoj praksi. Istovremeno se dokazao i kao poslovni čovjek.

Radio je u Zemljoradničkoj zadruzi u Velikoj Obarskoj, Prehrambenoj industriji „Sava“ iz Bijeljine, Poljoprivrednom dobru „Semberija“ iz Bijeljine, novosadskom „Agrokoopu“, a posljednje godine radnog staža proveo je u sopstvenoj firmi „Brazda“, koju je doveo do zavidnog ugleda i uspješnih poslovnih rezultata.

Dr Branislav Gligorević je prvi  kontiuirano i sistematski radio na širenju hibrida kupusnjača u Semberiji, unapređenju povrtarske proizvodnje u zatvorenom prostoru, novim metodama zaštite u povrtarstvu, te navodnjavanju povrtarskih usjeva.

Tokom cijelog svog radnog vijeka nesebično je prenosio svoja znanja i iskustva na mlade inženjere agronomije.

Prije dvije godine Društvo agronoma iz Bijeljine dodijelilo je dr Branislavu Gligoreviću priznanje za životno djelo u oblasti poljoprivrede.

Facebook Komentari

One comment

  1. Bio je i velik covjek i velik strucnjak. Imao sam cast da ga licno upoznam. Iskreno se nadam da ce njegov sin Miroslav da nastavi njegovim putem, da cuva cast i dostojanstvo i uspjesno razvija svoju firmu.
    Slava dr Brani Gligorevicu a pozdrav i svako dobro ostatku porodice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*