Home » Lov » April u lovištu

April u lovištu

Buđenje u zelenom

Šume su već ozelenile. Ozimi usjevi su uveliko pokrili polja i pretvorili se u zeleni ćilim. Pšenica, ječam, zob, raž, tritikale, već su dospjeli za napasanje divljači. Stiglo je godišnje doba u kojem se dijeli staro od novog, okolina dobija novu boju, a jutarnji treptaji proljeća puni su novih lijepih mirisa. U prirodi je sve oživjelo. Vrijeme je buđenja novog svijeta. Rađanje – to je april. Zečice uveliko trčkaraju po tek ozelenjeloj travi, fazanke leže na jajima, jarebice su u parovima, divlje patke takođe, u prirodi se pojavljuje i prugasti podmladak divljih svinja, ptice svih boja, veličina, selice i stanarice, plemenite i grabljivice, izvode mlade.

Buđenje ranog proljeća

U lovištu dominira nepisani utisak o skladu i ravnomjernosti, o ponovnom viđenju, a opet novom. April je mjesec kada se priroda raduje, u osvit dana, ponovo u smiraj, mjesec reprodukcije divljači, to je mjesec „svadbenih igara“, borbi mužjaka, oglašavanja pobjednika, brige o mladuncima, novog rogovlja, ljepše i sjajnije dlake, šarenijeg perja. Ali, ovo je mjesec reprodukcije i svih štetočina u lovištu. I mladunci štetočina moraju da se prehrane i njihovi bržni roditelji to čine uništavajući mladunce plemenite divljači. Vukovi, lisice, kune, orlovi, jastrebovi, nemilosrdno kupe mlade zečiće, fazančiće, mlade svih vrsta pernate divljači, a lako može da plati glavom i pokoje lane. Od aprila mjeseca baš zavisi koliko će plemenite divljači nastati, ostati i opstati . Ako je u lovištu mir, reprodukcija će  sigurno teći bez smetnji i normalnim tokom. Ipak, to je mač sa dvije pštrice. Preporučuje se odstrel štetočina, naročito početkom mjeseca, jer se likvidacijom svake jedinke štetočine spasava život čitavom nizu mladih jedinki plemenite divljači.

Ukoliko to iz bilo kojih razloga nije učinjeno ranije, obavlja se brojanje divljači. Ove godine vegetacija kasni, pofotovu u brdsko-planinskim krajevima,  pa se taj važan posao u lovištu može obavljati sve do sredine aprila. Ako se dobro procijeni brojno stanje, polna i starosna struktura, ti podaci biće dobra osnova za kvalitetno planiranje dinamike razvoja populacije, sa obavezom da se uvažava mogućnost korišćenja srneće divljači kroz prvenstveno sanitarni i uzgojni odstrel, a potom i odstrel trofejno zrelih grla. Procjenu brojnosti, polnu i starosnu strukturu treba da vrše iskusna i za to stručna  lica po najmarkantnijim znacima, u vrijeme kad za to postoje najbolje mogućnosti. Kraj zime i rano proljeće je period kada se najlakše može izvršiti prebrojavanje divljači s obzirom na to da su  grla grupisana u krda. Takođe, može se lako ustanoviti i polnost jer je kod ženskih grla na bijeloj podlozi „zatka“ izražena uspravna žuta crta. Uviđanjem nekih faktora za određivanje starosti srneće divljači (oblik glave i tijela i ponašanje), koji su uočljivi u tom periodu, može se odrediti i starosna struktura.

I još nešto. April je period intenzivnog parenja ptica. Pravljenje gnijezda, u toku perioda razmnožavanja, svojstveno je pticama. Svako pronađeno gnijezdo dokaz je da pojedine vrste ptica – pernate divljači, žive na određenom prostoru, a broj gnijezda siguran je pokazatelj brojnosti pojedinih vrsta u jednom lovištu. Zato je prepoznavanje gnijezda od posebnog značaja za lovstvo.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*