Home » Pčelarstvo » April na pčelinjaku

April na pčelinjaku

Piše: Miroslav Farkaš

Svjedoci smo drastičnih klimatskih promjena. Zato radove na pčelinjaku u aprilu treba prihvatiti kao orjentacione, jer sve zavisi od klimatskih uslova, nadmorske visine, kretanja vegatacije i dr. Posebno želim upozoriti pčelare početnike, a to su svi oni sa manje od desetak godina pčelarskog staža, ali i one koji malo (ili nikako) čitaju pčelarsku literaturu i ne posjećuju predavanja, da pronađu iskusnog mentora koji će im davati savjete  koje radove, kada i kako izvesti na svom pčelinjaku. Osim toga, molim ih neka dobro prouče ili bar malo nauče biologiju pčele, jer to je jedan od osnovnih uslova za rješavanje problema koji nastaju u vrijeme proljećnog razvoja pčela.

Miroslav Farkaš

Po meni, proljećni radovi u pčelinjaku krenuli su početkom avgusta prethodne godine. Svi znamo da se u tom mjesecu formiraju zimske pčele i stvaraju zimske zalihe hrane. Ako to pustimo pčelama da u miru odrade, a pri tome im pomognemo, tako što ćemo im, krajem jula ili početkom avgusta, presložiti okvire s medom i nektarom u drugi (gornji) nastavak LR košnice, a s leglom u prvi (donji), i očistiti ih od varoe, one će se same pripremiti za proljeće – nakupiće dovoljne količine meda za prezimljavanje i premostiće na vrijeme  smrtni prostor.

Međutim, to je teoretski tako, ali se u praksi ne primjenjuje prečesto. Postoji nešto što se zove „pčelarska pohlepa“ (molim, bez uvrede – zato sam stavio pod navodnike), a ako toj pohlepi još dodamo i nepoznavanje biologije pčela, onda će doći do velikih gubitaka zajednica u proljeće ili, u najmanju ruku, velikih proljećnih radova u pčelinjaku. Pri tim proljećnim zahvatima (velikodušno pružanje prve pomoći velikim količinama šećera), na pčelinjacima će se pčelama dodati šećerne pogače sa dodacima (obezmašćeno sojino brašno, nemasno mlijeko u prahu, surutka i slično), a kada otopli iznad 10 stepeni, onda i šećerni sirup. Pri tome se zaboravlja da je uzrok potrebe za svim tim radovima ono što sam nazvao pčelarskom pohlepom. Dakle, šta podrazumijevamo pod tim terminom? Kratko i jasno – kasno oduzimanje meda i uzimljavanje pčela na šećeru.

Ako  dobro i na vrijeme uzimimo  pčele, eliminišemo vlagu iz košnica i tretiramo protiv varoe pravilno i na vrijeme, onda će se proljećni radovi na pčelinjaku svesti na nekoliko osnovnih postupaka, a to su:

Rano postavljanje higijenskih pojilica,

Sprečavanje rojenja, proširivanje prostora u košnici i zapošljavanje mladih pčela na izgradnji voska.

Postavljanje higijenske pojilice na pčelinjak prvi je i najvažniji postupak i treba ga obaviti već prilikom prvog pročisnog leta. Da ne bi pčele pile vodu bilo kakvog kvaliteta i privikle se na higijensku pojilicu dobro je u pojilicu nasuti zaslađenu vodu.

Buđenje prirode i pčelinjaka

Higijenska pojilica je izuzetno bitna zbog nozemoze. Postoje dva načina na koji se spore nozemoze prenose hranom i vodom. Hranom mogu da se zaraze samo pčele u košnici, a potom se zaraza širi na pčele u cijelom pčelinjaku. Nozemozne pčele su oslabljene, imaju smanjenu resorpciju, pa se regrutuju u vodonoše. Jedna od mjera borbe protiv ove bolesti je postavljanje higijenskih pojilica na udaljenosti od oko petnaest metara od pčelinjaka i mamljenje pčela da ih koriste.

Drugi postupak borbe protiv nozemoze je tretman saća komercijalnom sirćetnom kiselinom  u koncentraciji od 80 odsto (esencija). Postupak se vrši tako da se nastavci sa saćem poslažu jedan na drugi, isto kao kad provodimo tretman protiv voskovog moljca, sumporom ili protocerom i na satonoše najvišeg nastavka postavimo posudu u koju naspemo 80%-nu sirćetnu kiselinu. Pošto su pare sirćetne kiseline teže od vazduha, padajući prema dole, uništiće spore nozeme ( i nosema apis i nosema ceranae) na cjelokupnom saću koje smo postavili ispod posude s kiselinom.

Svim pčelarima je poznato da je jedan od postupaka za razvoj pčela i sprečavanje rojenja, proširivanjem prostora u košnici. To je posao koji se obavlja sa puno pažnje pa o njemu objavljujemo poseban prilog u poglavlju „Gajenje pčela“.

Facebook Komentari

One comment

  1. Seid Zenunovic

    Dobar savjet, smo the je malo opširniji. Hvala. Pozdrav….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*