Home » Razno » Saradnja sa selima Semberije

Saradnja sa selima Semberije

Aktivnosti Udruženja kulturnih stvaralaca sela Srbije „Zavičaj“ iz Sremske Mitrovice

Udruženje kulturnih stvaralaca sela Srbije „Zavičaj“ sa sjedištem u Sremskoj Mitrovici ostvariće, svi su izgledi, u 2010. godini saradnju sa selima Semberije. Nedavno su bili prvi kontakti i načelan dogovor o budućem učestvovanju u aktivnostima na afirmaciji sveopšteg kulturnog stvaralaštva sa selima Srbije.

Seoske novine

Predstavnici „Zavičaja“ vodili su razgovore sa predstavnicima sela i njihovim stvaraocima u Dvorovima, Batkoviću, Velikoj Obarskoj, Gradcu, Vršanima, Novom, Donjem i Gornjem Crnjelovu, selima opštine Bijeljina i naišli na veoma dobar prijem. Ostvarivanje kontakata i sa drugim selima opštine Bijeljina biće nastavljeno. Uporedo će se činiti napori da dođe do susreta i sa predstavnicima sela drugih opština u Republici Srpskoj, prije svega u Podrinju, kao što je opština Zvornik, a zatim i na području Banjaluke, jer za takve susrete postoje pozitivni signali i da bi se mogla ostvariti saradnja.

– Udruženje „Zavičaj“ na razne načine ima kontakte sa blizu 700 sela u Srbiji, koja su uključena u programe afirmisanja sveukupnog stvaralaštva u selu preko više vrsta okupljanje, prije svega Festivala kulture sela i druženja sa novinarima Srbije i Republike Srpske, koji prate selo u svim vidovima, na međunarodnom festivalu „Selo pres“ – kaže Miomir Filipović, jedan od aktivista „Zavičaja“ i glavni i odgovorni urednik „Seoskih novina“.

Značajno povezivanje na susretima predstavnika sela čine i „Seoske novine“, koje izdaje „Zavičaj“ i zahvaljujući donacijama i članstvu sela, besplatno stižu do protagonista opšteg kulturnog stvaralaštva u selu. One daju značajan doprinos afirmaciji kulturnog života na selu.

– Kultura je opšta civilizacijska vrijednost i ona ne stoji u nekakvim državnim granicama, već u nama koji je stvaramo kao ljudska vrsta na ovoj planeti i zato je dobro došla pa otkuda god dolazi – naglašava Miomir Filipović.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. Ja sam Miomir a ne Miodrag Filipović… Hvala na lepom predstavljanju

  2. Svetlana Vicentic Puzic

    Dobar dan Fico,
    Ja sam cerka pok. cika Krste Vicentica. Od sestre sam cula za osvestenje crkve u Radenkovicu i radujem se da ce mi biti pruzena prilika da i ja prisustvujem za mene tako velikom emotivnom dogadjaju. Vi znate koliko bi nas pok otac bio srecan da je mogao da dozivi taj trenutaj i zato smo sestra i ja odlucile da njemu u spomen kupimo nesto vredno za crkvu. Zato bih vas zamolila da mi se javite na moj email ili da mi preporucite nekoga ko je upucen u sve to. Hvala i vidimo se. Svetlana Vicentic-Puzic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*