Home » Povrtarstvo » Rasad je veoma važan

Rasad je veoma važan

Pripremio: Mr Zaim Elezović

Proizvodnja rasada paprike za sadnju na otvorenom polju obavlja se u zaštićenom prostoru (tople leje, plastenici). Sjetva se obavlja oko 65-75 dana prije planiranog roka sadnje. Sjeme paprike sporo klija a u cilju uštede grijanja pristupa se naklijavanju sjemena. Postupak naklijavanja sjemena sastoji se u potapanju sjemena u mlaku vodu na 35ºC u vremenskom trajanju od pet sati. Nakon toga sjeme se stavlja u platnenu vrećicu i postavi se pored toplotnog izvora u kući (peć, radijator itd).

Rasad paprike

Obezbjeđenje temperature 25-28ºC.  Sjeme se povremeno kvasi mlakom vodom i lagano miješa kako bi što ravnomjernije isklijalo. Kada se pojavi klica na 50 odsto sjemenki pristupa se sjetvi sjemena. Sjetva se obavlja u stiroporne blokove 60 x 40 x 6 cm, ispunjene supstratom za proizodnju rasada. Ukoliko se planira pikiranje, sjetva se obavlja u redovima 2 x 2 cm, a ako se pikiranje ne planira, sjetva se obavlja u redove 4 x 4 cm i uzgaja do sadnje. Sjemenke se prekriju sa slojem supstrata debljine jedan centimetar i zaliju mlakom vodom. Do nicanja temperatura u rasadu se održava 25-28ºC uz povremeno zalijevanje po potrebi. Pojavom prvih mladih biljaka temperatura u rasadu se smanjuje na 16-18ºC, a biljke izlože što boljem osvjetljenju. Na ovaj način izbjegava se izduživanje mladih biljaka, a pospješuje ukorjenjavanje, 10 do 12 dana nakon nicanja temperatura u rasadu se povećava na 20-22º C. Do pikiranja biljke se zalijevaju, provjetravaju i štite od bolesti i štenika.

Pikiranje se obavlja u saksije ili kocke prečnika 6-8 cm, ispunjene supstratom za proizvodnju rasada. Biljke sa razvijena dva lista su spremne za pikiranje. Par sati prije pikiranja biljke u stiropornim blokovima se obično zaliju vodom kako bi se izbjeglo oštećenje korijena prilikom čupanja. U vrijeme pikiranja ako je sunčan dan biljkama je neophodno obezbijediti sjenu par dana u cilju lakšeg prilagođavanja biljaka novim uslovima. Do sadnje biljke se redovno zalijevaju, zrače i štite od bolesti.

Facebook Komentari

6 komentara

  1. gde mogu nabaviti supstrat za proizvodnju rasada?

  2. gde mogu nabaviti supstrat za proizvodnju rasada?

  3. gde mogu nabaviti supstrat za proizvodnju rasada?

  4. koja su sredstva najbolja ya prskanje

  5. koja su sredstva najbolja ya prskanje

  6. koja su sredstva najbolja ya prskanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*