Home » Aktuelnosti » Povrtarska hronika Semberije

Povrtarska hronika Semberije

Pripremio: P. ILIĆ

„BALATUNKA“ NOVI PRERAĐIVAČ POVRĆA

Bijeljina

Poslije „Spektar drinka“ iz Bijeljine i firme „Tanasić“ iz Dvorova, Semberija je dobila još jedno porodično preduzeće koje se bavi preradom povrća. Riječ je o „Balatunki“ vlasnika Dragana Sarića iz semberskog sela Balatuna. Pogon za preradu povrća i voća iz ovog sela pušten je prošle godine u probnu proizvodnju. Kapacitet je 15 do 20 tona povrća ili voća dnevno. Startovalo se sa 16 vrsta prozivoda – ajvar, pinđur, paprike u filetu, cvekla, krasatvci… U planu je proširenje asortimana pa se očekuje da će iz pogona u Balatunu krenuti marmelada i sok od paradjza. „Balatunka“ ima sopstvenu laboratoriju, a kvalitet kontroliše i Republički zavod za zaštitu zdravlja iz Zvornika.

*******

„SAVA“ UGOVARA PROIZVODNJU POVRĆA

Privatizovana Prehrambena industrija „Sava“ iz Bijeljine, koja sada posluje pod imenom DOO „Sava Semberija“ počela je da ugovara proizvodnju i otkup povrća sa semberskim poljoprivrednicima. Svi semberski povrtari koji isporuče svoje proizvode ovoj fabrici dobiće podsticaje iz Agrarnog fonda opštine Bijeljina. U toku je revitalizacija proizvodnih pogona najstarije bijeljinske fabrike prehrambenih proizvoda i već ove godine planira se prerada oko 5.000 tona kupusa, patlidžana, mrkve, paprike, cvekle i drugih vrsta povrća te oko 500 tona raznih vrsta voća.
Pokretanjem proizvodnje u DOO „Sava Semberija“ semberski povrtari će biti u mogućnosti da u neposrednoj blizini prodaju svoje proizvode. Do sada je plasman povrća bio najveći problem u ovom kraju.

**********

SEMBERSKI KROMPIR IMA ŠANSU

Krompir

Semberija, najizrazitije agrarno područje u Bosni i Hercegovini, ima velike šanse u proizvodnji krompira. Dio proizvodnje ovog povrća mogao bi se realizovati i na tržištu Evropske unije. Te ocjene i mišljenja čuli su se na nedavno održanom savjetovanju u Bijeljini, koje su organizovali Uprava za zaštitu bilja Bosne i Hercegovine i Projekat „Farma“ u saradnji sa Administrativnom službom opštine Bijeljina. Tema ovog skupa bila je „Proizvodnja krompira u BiH i pristup tržištu Evropske unije“. Izlaganja su imali istaknuti stručnjaci iz ove oblasti doc. dr Ivan Ostojić, doc. dr Vojislav Trkulja i dr Amila Peljto.
Ovom prilikom poljoprivrednici Semberije su se upoznali sa postojećim pravilnicima koji regulišu uvoz krompira i drugih vrsta povrća u zemlje EU, kao i preduzimanje aktivnosti kako bi se našim proizvođačima obezbijedilo mjesto na evropskom tržištu. Da bi se izbjegle blokade izvoza našeg krompira, treba imati sertifikovanu proizvodnju, što se mora realizovati u saradnji sa državnim organima.

*********

ŽIVO U PLASTENICIMA

Iako je tek početak mjeseca marta u Semberiji se uveliko osjeća živost u plastenicima i staklenicima. Proizvodnja povrća u zatvorenom prostoru duboko je pustila korijena u ovom kraju. Mnogi povrtari su još u januaru zasadili rasad i zagrijavanjem plastenika i staklenika održavaju željenu temperaturu tako da će uz veliki trud i materijalne troškove dočekati proljeće sa povrćem koje je uveliko poraslo. Takva proizvodnja omogućava ranije dospijevanje proizvoda i izlazak na tržište u vrijeme visokih cijena povrća. Posljednjih godina u Semberiji se pojavljuju veliki proizvođači sa po tridesetak palstenika pa i više, što predstavlja pravu industrijsku proizvodnju. Ovom vidu povrtarske proizvodnje dato je odgovarajuće mjesto i u Strategiji razvoja opštine Bijeljina do 2015. godine.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*