Home » Pčelarstvo » Paviljon ima prednosti

Paviljon ima prednosti

Paviljon je namijenjen za smještaj staništa, obično do šest staništa i dio je jednog pčelinjaka. Svrha mu je da olakša minipulaciju pčelaru, kvalitetniju zaštitu staništa i ekonomičniji pčelinjak.

Na pašu pa u paviljon

Pčelari našeg kraja prihvataju paviljon kao potreban element pčelinjaka, mada ni slobodan način držanja staništa nije greška i ima svoju praktičnost. Posebno sam zadovoljan što su neki kao Dragan Kovačević iz Ravnice i Milorad Bera iz Donjeg Vodičeva, prihvatili moj tip paviljona.

Na moju inovativnost i formu paviljona navela me je potreba da što kvalitetnije zaštitim staništa od elementarnih nepogoda (kiše i vjetra), a i od otuđivanja, jer većinu staništa ne držim uz kuću, nego na više udaljenih pčelinjaka. Tražeći formu obratio sam pažnju i na potrebu manipulacije i transporta, a i na održavanje trajnosti košnica i smanjenje potrebnih elemenata (standardni krov LR staništa je nepotreban). U paviljon moje forme može se smjestiti do šest staništa i ima jedinstven krov na baglame, tako da se može podizati sa zadnje strane staništa. On ima vrata sa zadnje strane, isto na baglamama i može se zaključati, a bočne su mu strane fiksirane na dvije podužne gredice na koje se stavljaju staništa. Paviljon nema poda kako ne bi zatvorio mrežaste podnjače staništa i na taj način otežao ventilaciju u staništima. Paviljone obavezno obilježavam brojevima, a staništa u paviljonima i za svaki pčelinjak. Smatram da obilježavanje ima praktičan, organizacioni i psihološki značaj.

Forme paviljona ne moraju biti standardizovane, ali u svakom slučaju preporučujem njihovo korišćenje u praksi – piše ugledni pčelar Dragan Babić iz sela Ravnica kod Novog Grada u svojoj knjizi „Pčelarenje u našem podneblju“.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*