Home » Voćarstvo » Obnavljaju napuštena imanja svojih djedova

Obnavljaju napuštena imanja svojih djedova

Piše: Tihomir Nestorović

U Semberiji je sve više onih koji se vraćaju selu i poljoprivredi i obrađuju zapuštene njive. Zdravko Stevanović iz Donjih Zagona očevo imanje obnavlja više zbog nostalgije nego zbog materijalne koristi. Iako dovoljno zarađuje za život, kaže da više nije mogao da gleda djedovinu kako urasta u korov i šiblje.

– Na savjet ljudi koji poznaju tokove u poljoprivredi i na selu zasadio sam voćnjak na hektaru zemljišta. Posla je bilo na pretek, jer je sve trebalo uraditi ispočetka i njivu dovesti u red. Nisam odustajao, uprkos teškoćama na koje sam nailazio. I uspio sam. Evo, već započinjem šestu sezonu preoizvodnje voća. Umjesto zaparložene njive, sada je moderan i rodan zasad voća – kaže Zdravko.

Zdravko Stevanović

U Zdravkovom voćnjaku je sedam stotina stabala visokorodnih sorti šljiva, dvjesta sadnica kruške i stotinu sadnica ostalog voća: jabuke, breskve, kajsije, višnje, trešnje, dunje, kruške i drugog.

– Kada sam već započeo taj posao, ništa nisam prepuštao slučaju, niti improvizovao. Odabrane su zdrave i sertifikovane sadnice, birali smo najpodesnije sorte za ovo zemljište, sadili smo prema kretanju sunca da voćke preko cijelog dana imaju sunca, postavio sam sistem navodnjavanja „kap po kap“. Zato voćnjak i izgleda ovako lijepo – ističe Zdravko.

Posao u voćnjaku nije završen sadnjom voća i ugradnjom vodovoda. U njemu se uvijek mora biti i pratiti razvoj voćaka od pupanja, cvjetanja, zameta ploda, razvoja zrenja i uklanjanja trulih i oboljelih plodova. To je period od jedne godine. U njemu se još obavljaju dva orezivanja i nekoliko prskanja protiv bolesti i štetočina. Kompletno radno mjesto, čak posao i za tri radnika.

Orezivanje voća Zdravko je završio. Uklonjeni su svi zaostali, truli plodovi na granama i počele pripreme za prihranu i prvo prskanje. Kada prođu mrazevi, provjeriće funkcionisanje sistema za navodnjavanje. Poslije toga slijede drugi poslovi, na koje je Zdravko već navikao.

Na početku zasada voća izgradio je i kuću za odmor. Najradosniji je, veli, kad u voćnjak dođu njegova porodica i prijatelji.

– Prepun sam zadovoljstva što sam odužio dug precima – nisam im uništio imanje. Obnovio sam ga, a to nije mala stvar – kaže Stevanović.

Zdravko Stevanović je za pet godina dosta naučio o voću i ušao u sve tajne njegovog uzgoja i čuvanja plodova.

– Uprkos tome, uvijek sam u kontaktu sa stručnjacima, jer oni više znaju i pravovremeno me savjetuju. Dovoljno je da se samo malo pogriješi kod zimskog orezivanja, pa da se prinos prepolovi ili obole stabla. Uspjeh je rezultat dobrog spoja prakse i nauke. Prošlo je vrijeme tradicionalnog uzgoja voća – tvrdi ovaj semberski voćar.

U Semberiji i na obroncima Majevice sve je više ovakvih proizvođača hrane, a time se smanjuju napuštene njive i imanja.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*