Home » Razno » Neka mašta radi

Neka mašta radi

Pripremila: Ana Milošević

Ljudi koji imaju male bašte trebali bi da iskoriste prostor do posljednjeg centimetra. Tako se, na primjer, ispred baštenskog zida ili ograde može napraviti udoban kutak za sjedenje, iako je to tik uz „granicu“ sa susjedom. Zidane ograde se mogu ukrasiti puzavicama, saksijama i nostalgičnim zidnim fontanama, pa tako stvoriti odlične kulise za baštenske garniture.

Dajte mašti na volju

Imanje se, umjesto zidom, može ograničiti drvenim ili žičanim ogradama. Gole ograde lako se puzavicama pretvaraju u magične zelene „zavjese“. Ovo se jednostavno postiže bršljenom, divljom lozom ili dragoljubom. Na ogradu ili zid se može pričvrstiti ogledalo, što budi radoznalost i vizuelno povećava baštu.

Imajte na umu da svaka boja ima određeni prostorni efekat. Plava daje širinu i osjećaj lakoće. Nasuprot plavoj, kod koje pogled luta ka daljini, crvena snažno „vuče naprijed“ i čini se uvijek blizu. Čista žuta boja stvara osjećaj skučenosti. Stoga se za manje bašte ne preporučuju čisti crveni i žuti tonovi.

Svijetli, pastelni tonovi, djeluju znatno lepršavije, kao da se stapaju sa plavom bojom neba i što optički uvećava male bašte. Ovo se može postići i sitnolisnim cvijećem i biljem sa sivkastim listovima, tako što se zasadi na kraj bašte. Konture su onda nejasne i čine se kao da je bilje udaljenije. U jednoj leji ne treba kombinovati više od tri boje, jer u suprotnom djeluje „divlje“ i na izgled se smanjuje. Idealne boje za manje bašte su plava, ljubičasta i roze. One djeluju nekako širokogrudo i stvaraju romantičnu atmosferu.

Lukovi ruža ili drugih puzavica bude našu radoznalost i navode nas da kroz njih prođemo i otkrijemo baštu iza njih. Oni nam jasno ukazuju na granice gdje novi prostor počinje. Ako baštu dijelite na pojedinačne prostore, možete u njima da ostvarite različite ideje, a da ipak ne djeluje prenatrpano. Niže žive ograde od šimšira, pojedinačno šiblje ili leje sa trajnicama mogu da posluže kao „zid“ između prostora. Visoke žive ograde trebalo bi pažljivo koristiti, jer stvaraju velike sjenke i nisu za male bašte.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*