Home » Pčelarstvo » Mart u pčelinjaku

Mart u pčelinjaku

Kraj zimskog sna

Mart je mjesec buđenja prirode. To je prelazni mjesec iz zime u proljeće. Dani su sve duži i topliji i pčele poslije zimskog mira počinju sve intenzivnije da komuniciraju sa okolinom nalazeći pri tome pomalo nektara i cvjetnog praha. To ih jako stimuliše za razvoj legla. U martu počinju da cvjetaju prve medonosne biljke: lijeska, kukurijek, brijest, divlji zumbul, ljubičica, iva, kajsija i dr.

Prema poznatom ruskom naučniku Vječeslevu Ivanoviču Lebedevu tokom godine pčelinja zajednica prolazi kroz pet razvojnih ciklusa. U martu je prvi – okončava se smjena zimskih pčela ljetnim. To je mjesec zamjene i mjesec intenzivnog uzgoja legla. Koliko će biti uspješna zamjena zimskih pčela ljetnim, toliko će pčelinja zajednica pravovremeno postati zdrava, jaka, sa dovoljnim zalihama kvalitetne hrane. Broj pčela u košnici treba da se udvostruči u roku od dva mjeseca i to je najbitniji preduslov da se glavna paša dočeka u punom sastavu. Kako će proteći ovaj veoma važan dio godine za razvoj pčelinjeg društva ne zavisi samo od angažovanja pčelara nego u velikoj mjeri zavisi i od toga koliko je toplo i stabilno vrijeme. Po mnogim mišljenjima mart je najkritičniji mjesec za pčele. Nagli porast legla uslovljava i veliku potrošnju hrane koja još uvijek ne može da se nadoknadi u prirodi. Rezerve hrane i unos svježe iz prirode najdirektnije utiču na razvoj pčelinjeg društva. Na kraju zime, rezerve hrane bi trebale da budu oko 10 kilograma. Ukoliko su manje, pčelinje društvo je u stanju svojevrsnog stresa, pa štedljivo troši zalihe hrane i razvija se usporeno.

Klube

Kada temperatura dostigne 16 do 18 stepeni Celzijusa, vrijeme je za prvi detaljan pregled pčelinjeg društva. Cilj je da se ovim pregledom utvrdi ima li dovoljno hrane, kakvo je zdravstveno stanje, količina i kvalitet legla, kvalitet matice, kvalitet saća ili najbolje reći valja sagledati kompletno stanje pčelinjeg drušva. Iako su pčele još uvijek u klubetu, njihova aktivnost je življa tako da i ona slaba treba da imaju tri-četiri saća legla čije su površine veće od dlana, a u sredini se izlegu nove mlade pčele. U martu ne treba da bude trutovskog legla. No, ako se ipak pronađe, takvom društvu odmah treba zamijeniti maticu ili ga pripojiti susjednom normalnom društvu.

Kada je o prvom detaljnom pregledu riječ, svakako treba naglasiti da prilikom obavljanja ovog posla, obavezno sa sobom treba imati pčelarski dnevnik i kompletan pčelarski pribor. U dnevnik valja upisati sva zapažanja koja kasnije mogu biti dragocjena. Njihovom analizom može se steći predstava o broju pčelinjih društava sa kojima će se dočekati prva paša. Evidentirana zapažanja će dobro doći za preduzimanje mjera za otklanjanje eventualnih nedostataka i stvaranje uslova za normalan razvoj pčelinjih društava. Suvišno je isticati da pčelar mora voditi računa da košnica bude što manje otvorena kako ne bi došlo do zahlađivanja legla.

Iskusni pčelari preporučuju da se već u martu podnjače zamijene čistim i dezinfikovanim. To je preventiva u borbi protiv raznih bolesti. Ukoliko se na podnjačama nađu mrtve pčele, treba ih dostaviti veterinarskoj instituciji koja će utvrditi uzroke uginuća.

I kod najboljih pčelara bude neka košnica sa uginulim zajednicama. Njih odmah treba zatvoriti, kako bi se spriječila grabež, a još bolje je potpuno ih ukloniti sa pčelinjaka. I bolesna pčelinja društva treba skloniti sa pčelinjaka.

Obezbjeđenje zdrave vode za piće, takođe, spada u red prioritetnih poslova na pčelinjaku. Dobro razmislite koja je pojilica najprihvatljivija za vaš pčelinjak.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*