Home » Voćarstvo » Lješnici zveče evrima

Lješnici zveče evrima

Piše: Radoje Tasić („Glas Srpske“)

Lijeska je sveto drvo i ukras dvorišta, a lješnici su energetska bomba za organizam čovjeka, govori Dragan Fazlić iz sela Mioča kod Rudog koji pored kuće, u njivi na obali rijeke Lima ima plantažu od 60 stabala ovog žbunastog drveta.

– Kad sam umjesto pšenice na 15 ari najboljeg zemljišta prije dvadesetak godina zasadio sadnice pitome lijeske komšije su se podsmjehivale, a sad dođu da im dam omladak kako bi imali lijesku kod kuće – kaže Fazlić, kome je briga oko plantaže dodatno zanimanje jer je zaposlen u firmi u Priboju.

Dragan Fazlić

Fazlić je nakon izučavanja ovog žbunastog drveta u stručnoj literaturi zasadio sadnice sorte „tondo đentile“ i nekih drugih, pažljivo ih njegovao kako bi već prve godine na njima rodili prvi krupni lješnici.

– Prvi rod, ako se lijeska redovno navodnjava, okopava, prska i prihranjuje stiže pete ili šeste godine. Grane ovog drveta se svake desete godine zamjenjuju novim i to postepeno kako se ne bi izgubilo na rodu – objašnjava Fazlić.

Fazlić kaže da kao i u svakom poslu i u ovom ima problema sa kojima se  treba boriti.

– Jedan od njih su vjeverice koje „sa moje muke“ traže da obezbijede sebi zimnicu. Protiv njih se i nekako izborim ali žune su prava napast. Neumorne su u krađi lješnika ali mi  nije nikad bilo jasno kako ovako tvrd plod uspiju da probiju svojim kljunom – čudi se Fazlić.

Jedno stablo u Draganovom rasadniku u rodnim godinama daje do osam kilograma lješnika. Sa svih stabala ukupno proizvede 250 kilorama jezgre za koju tržište uopšte nije teško naći.

– Sve „plane“ od strane trgovaca za jedan dan. Kilogram jezgre se prodaje po deset evra, pa sam više nego zadovoljan godišnjom zaradom – zadovoljno trlja ruke ovaj čovjek iz Mioča.

On kaže da je u stalnom kontaktu sa proizvođačem lješnika Zoranom Tomićem iz Topole koji ima plantažu od 2.000 stabala.

Fazlić preporučuje voćarima da se slobodno odluče i zasade lijesku na imanjima jer oko nje nema baš puno posla, a tržište je garantovano obezbijeđeno.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*