Home » Ratarstvo » Suzbijanje glodara

Suzbijanje glodara

Gajenje krmnog bilja postaje sve interesantnije za veliki broj poljoprivrednika, pogotovo u ravničarskim područjima. U nemogućnosti da realizuju kukuruz i pšenicu, ili im cijene ne odgovaraju, poljoprivrednici se opredjeljuju za stočarstvo. A za izhranu stoke neophodno je krmno bilje.

Prošle jeseni sjetva ozimih krmnih usjeva obavljena je sa izvjesnim zakašnjenjem. Uslovi za osnovnu obradu, pripremu zemlišta i samu sjetvu  nisu bili po volji poljoprivrednika. Sve je to uslovilo usporeno klijanje i nicanje krmnog bilja.

U ove zimske dane poljoprivredni proizvođači pregledaju ovu vrstu usjeva i primjećuju dosta šaroliko stanje. Oni koji su se opredijelili za sjetvu ozimog stočnog graška kažu da na mnogim parcelama ima korova tako da se može očekivati ozbiljnija najezda korova u proljeće. Zato je već sada neophodno obaviti sve potrebne pripreme i konsultovati stručnjake za zaštitu bilja koja hemijska sredstva upotrijebiti. Tokom zime ili u rano proljeće preporučuje se prihranjivanje sa 100 do 150 kilograma KAN-a po hektaru. Minula jesen je pogodovala razmnožavanju glodara. Ima ih toliko da bi u ove zimske dane bilo preporučljivo da se postavljaju zatrovani mamci. Miševi, voluharice i hrčci mogu nanijeti velike štete krmnom bilju. Njih je ove godine više nego ranijih godina i zato ih sistematski i kontinuirano valja uništavati.

Lucerka

Lucerka

Ozima grahorica je sijana u dužem vremenskom periodu i zato je stanje usjeva različito od njive do njive. I ovoj poljoprivrednoj kulturi prijete korovi. Još je neizvijesno u kakvom će stanju ozima grahorica izaći iz zime, ali u svakom slučaju treba računati na prihranu azotnim đubrivima. I ovom usjevu itekako prijeti povećana populacija glodara.

Mlada lucerka je prošle godine sijana u drugoj polovini avgusta, dakle, u sušnom periodu. I jesen nije obilovala vlagom tako da je i na najbolje pripremljenim parcelama, a pogotovu lošijim, nicanje bilo neujednačeno i slabije. Na mnogim parcelama prisutni su širokolisni korovi pa je potrebno pripaziti kada će se pojaviti koji pogodan dan i izvršiti tretiranje. Jer, od velikog je značaja da se korov uništi što ranije kako bi kraće koristio hranu koja je namijenjena mladoj lucerki.

Stara lucerišta su u dosta boljem stanju. Na njima treba primijeniti uobičajene mjere uzgoja i zaštite. Ali, i na ovim površinama treba pregledati ima li glodara i ukoliko se utvrdi njihovo prisustvo – uništavati ih.

Poznato je da snježni pokrivač predstavlja odličnu prirodnu zaštitu za glodare. Samo 20 do 30 centimetara snijega za njih je odlična zaštita. Oni pod snijegom mogu nanijeti velike štete, pa čak dovesti u pitanje opstanak lucerišta. Mada to nije baš jednostavno, ali ako se primijeti veliko prisustvo glodara, dobro je čistiti ugroženu površinu od snijega. Uklanjanjem sniježnog pokrivača glodari ostaju bez zaštite, uočljivi su na parcelama, izloženi su dejstvu vremenskih neprilika, a lakše ih vide i love njihovi brojni prirodni neprijatelji –  jastrebovi, kopci, lisice… Ukoliko u toku zime bude lijepog vremena ne treba prezati ni od primjene hemijskih sredstava za suzbijanje glodara. Koji ćete mamac upotrijebiti, posavjetujte se sa stručnjacima u poljoprivrednim apotekama, ali najčešće su to preparati na bazi fosforvodonika ili cinkfosfida.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*