Home » Razno » Održavanje obuće

Održavanje obuće

Za seoske domaćice

Malo truda - puno koristi

Malo truda - puno koristi

• Ako pravilno održavate vaše čizme, dugo će zadržati lijep i pravilan izgled. Da bi to postigli, treba ih redovno čistiti kremom za cipele, a povremeno namazati vazelinom koji hrani kožu. Poslije svakog izuvanja u čizme treba staviti stare vunene čarape u koje ste stavili novinsku hartiju. Ukoliko su čizme mokre od snijega ili kiše, prvo ih treba dobro osušiti, dalje od izvora toplote, a zatim iščetkati i namazati kremom.

• Dobro je talogom kafe namazati đonove i druge dijelove kože na kojima se vide bijele fleke ili rubovi od vode ili soli, to su znaci da koža propušta vodu. Cipele prvo treba obrisati mokrom krpom, pa kad se osuše, premazati talogom kafe i ostaviti ih na vazduhu. Na kraju izbrišite premaz taloga i cipele namažite kremom za obuću.

• Cipele od lakirane kože možete zaštititi od ljuskanja ako ih čistite mlijekom ili mekom četkicom, a sušite nekom krpom. Lakovane cipele možete očistiti i nekuvanim mlijekom i hladnom vodom.

• Čizme za kišu, a naročito one svjetlijih boja, najlakše ćete očistiti ako ih prvo operete vodom, a zatim prebrišete mokrom krpom na koju ste sipali malo sode bikarbone. Čizme će izgledati kao nove.

• Kožne čizme koje su korištene za lov biće dugotrajnije i nepromočive ako ih premažete petrolejem i obrišite novinskom hartijom.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*