Home » Lov » Februar u lovištu

Februar u lovištu

U februaru još ima snijega, ponekad, mnogo više nego u decembru i januaru. Ali, miriše na proljeće.

U zimskim mjesecima divljač je iscrpljena hladnoćama i oskudnijom ishranom. Jer, i kada lovci sve čine da prihrane divljač, ono što priroda daje veoma je teško nadomjestiti iznošenjem hrane u hranilišta. Pogotovu što su gladni i predatori. Oni će daleko lakše stići i uništiti plemenitu divljač, pri kraju zime nego na početku kada je ona u daleko boljoj kondiciji.

Februar se može iskoristiti za stručno usavršavanje, pogotovu ako je u minula dva-tri mjeseca na tome nedovoljo urađeno. Kraj zime je vrijeme kada se rade godišnji planovi. Istina, godišnje brojanje divljači tek predstoji. Međutim, za taj posao se treba pripremiti kako valja. Realni prirast divljači je rezultat kretanja nataliteta i mortaliteta, ali to stanje se mora korigovati bilansom migracije. One vrste koje karakteriše mali životni areol (vrste vjerne staništima) bilans migracije može djelimično ili čak i potpuno zanemariti.

Od velikog je značaja sačuvati mir u lovištu i poštovati lovostaj. Organizacije i udruženja koja gazduju lovištima dužna su da se drže zakonskih propisa i treba da sprečavaju uznemiravanje divljači. Gdje god toga nema, divljač se nerado zadržava i traži nove i mirnije terene.

U iščekivanju proljeća

U iščekivanju proljeća

Februar je mjesec parenja lisica. Ova divljač je veliki predator i lovci trebaju iskoristiti njenu neopreznost u ovo doba godine. Nažalost, sve je manje lovaca koji idu na lisice tako da je u nekim krajevima njena brojnost u porastu. Lovni stručnjak M. Kilibarda u knjizi “Izbor, dresura i korišćenja lovačkih pasa” piše: “Ustanovljeno je da par lisica sa lisičićima u dobro naseljenom lovištu, u toku jedne godine uništi približno 180 fazana, 100 zečeva, 80 jarebica i dva laneta.” I još jedna veoma bitna stvar – lisica je zvijer koja je najčešće prenosilac bjesnila.

Ukoliko je konac februara topliji može se desiti da se medvjedi probude i iziđu iz brloga. Mevjeđi san je dugo bio zagonetka za naučnike, jer ova krupna divljač provede u jazbini i po pet mjeseci bez hrane i vode. Za održavanje tjelesne temperature u organizmu medvjeda razgrađuju se masti i bjelančevine. Ne samo da organizam medvjeda tokom zime nesmetano funkcioniše mjesecima bez hrane i vode, već svake druge godine ženka u tom periodu donosi mlade na svijet. Bremenitost traje oko sedam mjeseci, pa mečka najčešće u januaru (ponekad u decembru, februaru, pa čak i u martu), okoti najčešće dva mečeta, rjeđe tri, rijetko četiri ili pet, a ostarjele ženke obično okote jedno mladunče.

U februaru je, u Republici Srpskoj, dozvoljen lov šumske štuke, divlje patke gluvare, divlje patke krdže, crne liske, divlje guske lisaste i predatora – štetočina uz posebnu dozvolu lovačkog udruženja.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>