Home » Voćarstvo » Sve više voćnjaka

Sve više voćnjaka

Piše: Tihomir Nestorović

Protekle jeseni u Semberiji i na obroncima Majevice zasađeno je blizu trideset hiljada sadnica voća, uglavnom visokorodnih sorti šljive, jabuke, kruške, višnje i trešnje.

Rastu novi voćnjaci

Rastu novi voćnjaci

– Sađeno je zdravo voće uglavnom iz rasadnika Udruženja voćara „Zlatni rod“ u Srednjoj Čađavici. Najviše voćnjaka podigli su vlasnici nekada zapuštenih njiva i okućnica koji sada žele da se intenzivnije bave voćarstvom. Tokom jeseni počelo je obimnije sađenje takozvane ruske džanarike, voća koje se do sada nije gajilo u ovom kraju, ali koje je veoma značajno u prehrambenoj industriji, posebno u fabrikama voćnih sokova, objašnjava poznati semberski voćar Milan Dakić.

Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama ovogodišnja proizvodnja voća u bijeljinskoj i ugljevičkoj opštini bila je uspješna, posebno šljive koja je najvećim dijelom izvezena u Rusiju.

– Na skladištima imamo još dosta jabuka, jer su niske cijene. Kilogram jabuka je sada oko pedeset pfeniga, što je nedovoljno da pokrije troškove proizvodnje. Na sreću članovi „Zlatnog roda“ imaju nekoliko mini hladnjača, pa je sigurno uskladištenje jabuka. Čekamo da cijena bude, kao i ranije, osamdeset pfeniga po kilogramu, kaže Dakić

Opština Ugljevik ulaže u razvoj voćarstva značajna sredstva putem stimulacija za podizanje novih zasada, jer je, pored ostalog, na obroncima Majevice planirano da se zasadi milion sadnica šljive.

Sudeći po zainteresovanosti ovdašnjih poljoprivrednika ovaj plan će biti realizovan u naredne dvije ili tri godine, jer je do sada posađeno blizu osam stotina hiljada sadnica visokorodne šljive na majevičkom području.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*