Home » Aktuelnosti » Revitalizacija „Save“

Revitalizacija „Save“

Oslanjanje na domaće snage

Oslanjanje na domaće snage

Sama činjenica da se u velikoj hali bijeljinske „Save“ okupilo preko 600 poljoprivrednih proizvođača iz Semberije, najbolje ilustruje koliko je ovaj poljoprivredni kraj zainteresovan za revitalizaciju najstarijeg prerađivačkog kapaciteta u najizrazitijem kraju Bosne i Hercegovine. Bio je to prvi susret semberskih povrtlara sa novim vlasnikom afirmisane bijeljinske fabrike Miloradom Krstićem, ali i Miloradom Dodikom, predsjednikom Vlade Republike Srpske, Mićom Mićićem, načelnikom opštine Bijeljina i drugim odgovornim ličnostima. Najvažniji utisak koji se mogao ponijeti sa ovog skupa je da će ova fabrika već ove godine krenuti sa proizvodnjom na radost semberskih poljoprivrednika koji će imati gdje da realizuju bar dio svoje obimne proizvodnje povrća i voća.

Privatizovana „Sava“ će raditi pod novim imenom „Sava – Semberija“ d. o. o. Ali, značajnije od imena je da će se ona baviti dosadašnjim predmetom poslovanja i da će biti, po svim procjenama, pouzdan poslovni partner za najmanje tri hiljade semberskih poljoprivrednih proizvođača.

Po riječima novog vlasnika Milorada Krstića, ovogodišnja proizvodnja u ovoj firmi mogla bi da dostigne tri do četiri hiljade tona. Tek proizvodnja od šest do osam tona godišnje pokriva troškove, a cilj je da se u ovoj fabrici proizvodi godišnje 15 hiljada tona gotovih proizvoda. Instalirani kaapcitet je čak 20 hiljada tona. „Sava“ će imati samo 100 stalno zaposlenih radnika, angažovaće potreban broj sezonaca, a oko tri hiljade poljoprivrednih proizvođača radiće na obezbjeđenju sirovina za njene prerađivačke kapacitete što je od posebnog značaja za unapređenje agrarne privrede u Semberiji. On je posebno naglasio kontrolu kvaliteta, što podrazumijeva i kontrolu kvaliteta sirovina, o čemu će morati da vode računa svi poljoprivrednici koji žele imati poslovne odnose sa novom „Savom“.

Mićo Mićić, načelnik opštine Bijeljina, je naglasio da je cilj ove lokalne zajednice da sva sirovina za „Savu“ bude proizvedene u Semberiji, a ne da se obezbjeđuje u Mađarskoj, Makedoniji…

Premijer u Bijeljini

Premijer u Bijeljini

Obraćajući se poljoprivrednicima Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je da će biti podrške i sa republičkog nivoa. Već tri godine se iz republičkog budžeta obezbjeđuje po 80 milione konvertibilnih maraka za podsticaje u poljoprivredi. Zanimljiv je podatak da je prošle godine od tih sredstava čak 25 miliona konvertibilnih maraka isplaćeno poljoprivrednicima Semberije. Ovom iznosu treba dodati i regerese za mineralna đubriva i gorivo. Međutim, bilo je i određenih zloupotreba u korišćenju ovih sredstava tako da će ubuduće kontrola biti daleko rigoroznija. Sve se to čini sa ciljem da sredstva dospiju zaista u prave ruke. Vlada će obezbijediti posebne podsticaje za poljoprivredne proizvode koji budu isporučeni fabrici „Sava“ što je prvi put da se nešto tako čini. Premijer je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da je na ovom skupu poljoprivrednika vidio veliki broj mladih ljudi koji su se opredijelili da poštenim radom u poljoprivredi obezbjeđuju sebi egzistenciju.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*