Home » Voćarstvo » Prvo proljećno prskanje

Prvo proljećno prskanje

Dok vegetacija miruje

Voćari koji su iz nekog razloga propustili tzv. žuto prskanje ne treba da brinu. Insekti i prouzrokovači bolesti na početku vegetacije neće napraviti štetu. Uslov je da se ne propusti pozno zimsko, odnosno rano proljećno prskanje kombinacijom uljnog insekticida i fungicida na bazi bakaroksihlorida.

Bitan preduslov za dobar rod

Bitan preduslov za dobar rod

Ovom mješavinom suzbijaju se kalifornijska štitasta vaš, voćni cvjetojed, šljivina štitasta vaš, voćni moljci, lisne vaši i druge štetočine, koje postaju aktivne čim je temperatura nekoliko dana oko deset stepeni. Istovremeno, sprečava se razvoj gljiva i bakterija koje izazivaju bolesti. To je kovrdžavost lista breskve, čađava pjegavost i krastavost plodova jabuke i kruške, šupljikavost listova koštičavog voća.

Prska se dok vegetacija miruje, odnosno kada krenu biljni sokovi. Treba znati da se ne štite istovremeno sve vočne vrste. Za jabučaste je optimalni rok  faza „mišijih ušiju“, poslije odvajanja prvih listića i pupoljaka. Koštičave voćke štite se neposredno prije pucanja pupoljaka.

Facebook Komentari

One comment

  1. gde mogu da narucim knjigu u kojoj pise prskanje sljiva da bih znao cime kada i kako i cime kolko kosta ako ima unapred hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*