Home » Voćarstvo » Pečenje rakije

Pečenje rakije

Savjeti iskusnih voćara

Piše: Radivoje KUZMANOVIĆ iz Prnjavora

Radivoje Kuzmanović

Radivoje Kuzmanović

Pre stavljanja voća i grožđa na vrenje ja ga dobro operem i izdvojim sve nedozrele, kvarne i oštećene plodove, izdvojim sve koštice i semenke zajedno sa semenjačom tako da na vrenje stavljam samo potpuno zrele i zdrave plodove koje prethodno dobro izmuljam ili isitnim. Takođe, vodim računa da kace (burad) u koja stavljam plodove na vrenje budu potpuno čista.

Za vreme vrenja obezbedim da u prostoriji temperatura bude oko 20 stepeni Celzijusa što je idealno za dobru feremntaciju, jer samo kod dobrog vrenja se svi elementi iz plodova pretvore u destilat.

Samo od kvalitetnog, potpuno zrelog i zdravog voća i grožđa može se proizvesti dobra rakija. Dobro je da voće i grožđe sadrži u sebi što više voćnog šećera kako bi se obezbedili uslovi za dobro vrenje, jer samo kod dobrog vrenja se svi elementi iz voća pretvore u alkohol. Što se tiče same proizvodnje kvalitetne rakije potrebno je izdvojiti sve štetne elemente po ljudski organizam koji sadrži voće. To postižem na taj način što koštice i semenjače izdvojim od voća pre stavljanja na vrenje. Nakon završenog vrenja prilikom pečenja dva puta prečišćavam, izdvajam prvenac i patoku tako da hvatam samo srednju frakciju.

Proizvedenu rakiju skladištim u drvenim buradima i čekam da odleži najmanje 60 dana da bi se aroma dobro formirala, kao i boja.

Poslije je prepakujem u staklenu ambalažu, kao finalni proizvod.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*