Home » Ratarstvo » Mjesto soje u plodoredu

Mjesto soje u plodoredu

Strnine su čest predusjev soji u našim uslovima, rano napuštaju zemljište, žetveni ostaci se mogu iznijeti ili dobro usitniti, a ljuštenjem ili tanjiranjem strnjika uništavaju se korovi. Sve to omogućava blagovremenu i kvalitetnu osnovnu obradu i čini strnine dobrim predusjevom za soju.

Soja
Soja

Kukuruz je povoljan predusjev za soju ukoliko se kukuruzovina dobro usitni i zaore. Ograničavajući faktor mogu biti herbicidi na bazi triazina zbog rezidualnog dejstva.

O vrijednosti šećerne repe kao predusjeva za soju postoje različita mišljenja. U intenzivnoj proizvodnji šećerna repa je dobar predusjev za većinu ratarskih biljaka. Međutim, višegodišnji nedostatak padavina, smanjena upotreba stajnjaka u zemljištu čija je biogenost značajno smanjena, obrada i đubrenje za šećernu repu nemaju odgovarajući uticaj na naredni usjev.

Suncokret i uljana repica su vrlo rizični predusjevi za soju zbog zajedničkih bolesti.

Soju ne treba gajiti u monokulturi, ni poslije drugih leguminoza. Bolesti, kontrola korova, bolje iskorišćavanje zemljišta i bolji prinos su razlozu zašto soji treba pažljivo odabrati mjesto u plodoredu.

Soja kao leguminoza popravlja strukturu zemljišta i obogaćuje ga azotom. Ako se u zemljištu ne nalaze velike količine azota, a kvržice na korijenu su dobro formirane, 60 do 70 odsto azota potrebnog za formiranje biomase usvaja se iz atmosfere.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*