Home » Aktuelnosti » Biljke vole komfor

Biljke vole komfor

Proizvodnjom povrća i cvijeća u zaštićenom prostoru i dostizanjem cilja od tri odsto obradivog zemljišta ili 1.500 hektara proizvodnje u zaštićenom prostoru i ako po hektaru bude stalno zaposleno osam do deset radnika – otvoriće se prostor za zapošljavanje više od 10.000 radnika.

Ovo piše u Strategiji razvoja opštine Bijeljina do 2015. godine. S obzirom da proizvodnju u staklenicima karakterišu brojne prednosti u odnosu na sve druge vidove gajenja usjeva, a posebno povrća, voća i cvijeća pojavile su se prve firme i asocijacije proizvođača sa ambicioznim planovima za širenje ove proizvodnje. Najdalje je otišla bijeljinska firma „MP komerc“ (Moć prirode komerc) koja u svom poslovanju ostvaruje sistematsku i kontinuiranu saradnju sa Udruženjem poljoprivrednika voća i povrća u staklenicima „EKO BN“ iz Bijeljine. Cilj je da se unaprijedi proizvodnja u zatvorenom prostoru koja je već uveliko pustila korijene u nekim dijelovima Republike Srpske.

Već su u funkciji

Konstrukcija staklenika

Konstrukcija staklenika

Prvi staklenici „MP komerca“ već se mogu vidjeti u funkciji. U Janji je postavljen jedan na površini od 220 metara kvadratnih (uz finansijsku podršku Agrarnog fonda opštine Bijeljina), drugi je u Trebinju na 1.000, a treći u selu Krbetima kod Brčkog na površini od čak 5.200 metara kvadratnih. Ovaj posljednji predstavlja pravu industriju povrća!

– Naš cilj je da u staklenicima organizujemo organsku poljoprivrednu proizvodnju – rekao nam je Radomir Stojanović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika voća i povrća u staklenicima „EKO BN“ i vlasnik firme „MP komerc“. – Na taj način stvorili bismo bitne pretpostavke za uspješno osvajanje tržišta i širenje ovog vida poljoprivredne proizvodnje. Već se radi studija izvodljivosti i ništa ne prepuštamo slučaju. Naše udruženje ima dvadesetak članova s tim što je u ovaj projekat pored nas uključena Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Banja Luke te DOO „Sajamski gard“ iz Trebinja. Naučno je dokazano da je ekonomska opravdanost izgradnje staklenika izuzetna, jer jedan hektar plastenika donosi prinos kao 150 hektara pod pšenicom, prihod sa hektara visokih staklenika odgovara prihodu sa 600 hektara zasijanih pšenicom, dok se u najsavremenijim staklenicima sa hektara dobije prinos ravan onom sa 1.200 hektara pšenice. Garancija za naše staklenike je 20 godina. U njima se uspješno mogu da gaje jagode, maline, dinje, lubenice, paprike, paradajz, krastavci, salate i dr. Predstavili smo se nedavno na sajmu u Kragujevcu. Institut u Vinči konstruisao je peć koja se loži bio masom, čime se ostvaruju velike uštede – čak 1.300 do 1.500 evra.

Prkose vremenskim nepogodama

Ekonomski opravdan

Ekonomski opravdan

Po njegovim riječima, staklenici iz Bijeljine izrađuju se od metalne konstrukcije i namijenjeni su za proizvodnju zdrave hrane. Konstrukcija se izrađuje od pocinčanog lima u osnovi oblika cijevi koja je sastavljena zavojnicama. Ovakav način montaže omogućava stabilnost objekta koji treba da izdrži sve elementarne nepogode. Pogodni su za nadgradnju, koja je daleko jeftinija od uobičajene gradnje. Najmanje dimenzije ovih staklenika su 8 h 8 h 4 metra, plus 2,5 metra tavanskog prostora. Ova površina se može proširivati, dogradnjom na sve strame, a sve pod jednim krovom. Objekat je oslonjen određenim tačkama konstrukcije na betonske tačke dimenzija 40 h 40 centimetara i pričvršćen šrafovima kao jedinstvena fizička cjelina.

– Koja je najmanja ekonomski opravdana veličina staklenika? – pitali smo našeg sagovornika.

– Sa sigurnošću tvrdimo da se sa povećanjem površine staklenika smanjuju troškovi proizvodnje po metru kvadratnom ili po jedinici proizvoda, jer se ulaganje u opremu raspoređuje na veću površinu. Ekonomski opravdan je zaseban staklenik od tri hektara, a svakako može da se pravi i veća površina sastavljena od više blokova, a sve pod jednim krovom. Konstantno se radi na tehničkom i tehnološkom unapređenju ove vrste objekta, tako da se već koristi kompjuterizovano hranjenje i uvođenje kompjuterizovane kontrole mikroklime. Isti staklenik može da služi i za proizvodnju povrća i proizvodnju cvijeća. Promjena se vrši uz male prepravke. Bitno je da dugogodišnje iskustvo pokazuje da je sa ekonomskog aspekta podjednako isplativo proizvoditi i jedno i drugo – kaže Radomir Stojanović.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*