Home » Razno » Alibegove lovačke zgode

Alibegove lovačke zgode

Iz starih novina

Sedimo tako jednog zimskog popodneva u društvu sa nekoliko bijeljinskih lovaca, srčemo vruću i razgovaramo. Napolju snijeg iznad koljena i još pada. U lovište se izlazi jedino radi iznošenja hrane za izgladnjelu divljač.

Davno biješe

Davno biješe

Tu je i Alija Mehmedbegović, jedan od najstarijih lovaca. U Bijeljini ovog 65-godišnjeg lovca svi znaju pod nadimkom Alibeg. Lovci sa njim rado polaze u lov, jer ih svojim pričama i dosjetkama neprekidno uveseljava.

Ispričao nam je, kako je nekoliko puta, i pored promašaja, došao do lovine.

Davno je to bilo, pođoh u lov na lisice, a vrijeme vako ko danas. Iznenada, stvori se predamnom zec i stade ko ukopan. Opalih, a on se samo izvrnu, pa ga strpah u stari ruksak. Krenem dalje, kad se nešto mrdnu, ciknu i laknu mi nešto u leđima. Kad ono – ranac se raspo i zec stade bježati. Ja se trgo, ponovo sam puco u njega, ali mu samo odbi uvo.

Nakon godinu dana jope se desio slićan slućaj. Puco sam u zeca i ućini mi se da promaših – kad on pade. Ali, ovog puta sam mu svezo sve ćetri. Kad dođoh kući, unesoh ga u sobu, noge mu odriješih – kad on skoći, te prevrte mangalu, pršte kava, a on udari u lampu pa obori cilindar. Nasta mrak, a zec nastavi da skaće po sobi. Kad ga ufatismo, zaklasmo i ogulismo – nijedne saćme u sebi imo nije.

Voli Alajbeg da prepričava svoje doživljaje. Njegov brzi govor, propraćen živom mimikom, plijenio nas je. Priča je stizala priču. Često nismo mogli da odredimo gdje stvarni događaj prelazi u maštu. Ali, to nikome nije smetalo. Jednog zimskog dana krenusmo Osmo i ja da lovimo lisice. Dugo smo lutali dok ja na jednu ne natrapah. Oborih je prvim metkom. U led propadoh kad sam išo po nju. Jedva se izvuko nekako, pa sa lisicom u ruksak. Ali, ne metnuh je glavom nadole, rep da viri, kao što svi lovci rade, već joj glavu okrenuh nagore. Kad, pošlje nekog vremena Osmo stade vikati: “Alibeže, eto je živa!” I stade nekakvom moćugom tući po njoj, onako na mojim leđima. Srećom, lisica se brzo umiri i ja prođoh sa samo nekoliko ćvoruga. A Osmo je snažan, moglo je biti i da sad ne sjedim uz vruću sa vama.

Sl. D.

Lovačke novine, 15. feb 1970.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*