Home » Razno » Internet – pomoćnik svakog seljaka

Internet – pomoćnik svakog seljaka

Sve je više računara u našim selima. Mladići i djevojke koji su završili neku od srednjih škola često žive i rade na selu. Oni prihvataju informatičke tehnologije, a posebno internet, koji postaje idealno mjesto za sticanje informacija (ali i zabavu). Očigledno je da računari i komunikacije ulaze u sve segmente privrede i života, pa i seoska domaćinstva.

Informacije na dohvat ruke
Informacije na dohvat ruke

Mreža je skup računara koji međusobno komuniciraju i razmjenjuju informacije, podatke, datoteke, programe i operacije. Računari u mreži povezuju se pomoći odgovarajućih tehničkih sredstava (to su hardveri) i odgovarajućih programa (softveri).

Šta je internet?

To je grupa od najmanje dvije povezane mreže koje su fizički povezane, sposobne za komunikaciju, međusobno dijele podatke i u stanju su da zajednički reaguju. Preko interneta može da se dođe do miliona informacija te da se ostvari komunikacija s srodnim privrednim subjektima, može da se prezentira svoja proizvodnja, da se kupuje i dr.

Sve naučne i stručne institucije imaju svoje stranice na kojima afirmisani autori objavljuju rezultate svojih istraživanja, razne naučne i stručne priloge, referate koje su podnijeli na raznim skupovima. Većina instituta za ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo, stočarstvo i dr. obezbjeđuje korisnicima interneta mogućnost da postave najkonkretnija pitanja. Na njih odgovaraju vrhunski univerzitetski profesori, selekcionari, zaštitari, veterinari… Na ovim stranicama poljoprivredni proizvođači mogu da se upoznaju s najnovijim hibridima i sortama, hemijskim sredstvima za zaštitu bilja, veterinarskim lijekovima i ostalim dostigućima struke i nauke.

Svi ljudi sa sela (ali i drugi) sa pažnjom prate vremensku prognozu. Internet pruža pogodnost praćenja preciznih informacija o vremenskim uslovima koji mogu da se očekuju u narednih tri do dvanaest dana. Postoji mogućnost i redovnog praćenja svih podataka koje objavljuju hidrometeorološki zavodi.

Sve ih je više

Sve ih je više

Razvijene zemlje su otišle još dalje. U njima je obezbijeđena kontrola usjeva preko satelita. Naravno, uz korišćenje interneta. Iz tople sobe se preko računara upućuju zahtjevi i daju koordinate zasijanih parcela. Slijedi satelitsko snimanje standardnim i specijalnim kamerama koje snimaju određeni spektar svjetlosti. Na taj način dobijaju se podaci o sklopu, ishranjenosti usjeva, prisustvu štetočina na biljkama, bolestima i dr.

Internet poljoprivrednim proizvođačima obezbjeđuje i elektronsku poštu. Nema te fabrike poljoprivredne mehanizacije i opreme, fabrike mineralnih djubriva i sredstava za zaštitu bilja, trgovine itd koja nema internet adresu preko koje se naprosto može razgovarati sa tim firmama. A upotreba interneta u komercijalne svrhe je raznovrsna. Preko interneta se nudi i reklamira roba, a uveliko se i kupuje. Ovaj vid korišćenja interneta postaje sve rašireniji i popularniji. I kod nas već uveliko djeluju agrarne berze.

S pravom se treba nadati da će u dogledno vrijeme svako seosko domaćinstvo, kojem je ikoliko stalo do savremenog privređivanja, među svojim osnovnim srestvima imati i kompjuter.

Za one koji se već služe računarom objavljujemo jedan broj web stranica koje vrijedi pogledati.

www.poljoprivredaiselo.com

www.poljoprivreda.info

www.poljoprivreda.ba

www.poljoprivreda.biz

www.mojafarma.rs

www.selo.co.rs

www.selo.org.rs

www.zemljaiznanje.com

www.agroklub.com

www.aic.ba

www.eurofarmer.net

www.stocarstvo.com

www.poljomasine.net

www.poljoprivrednatehnika.org.rs

www.poljoberza.net

www.zooberza.com

www.polj.uns.ac.rs

www.poljinstbl.com

www.zsrs.org

www.zsbih.ba

www.suprs.rs.ba

www.spos.info

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*