Home » Povrtarstvo » Suzbijanje korova u rasadu

Suzbijanje korova u rasadu

Uskoro će naši povrtari početi da se pripremaju za proizvodnju rasada. To je prvi posao u svakoj ekonomskoj godini. Zato smo se odlučili za ovu temu. Nadamo se da će vam biti od koristi.

Borba protiv korova - imperativ

Borba protiv korova - imperativ

Jedna od značajnijih mjera u proizvodnji rasada je i suzbijanje korova. U rasadu paprike i plavog patlidžana suzbijanje korova obavlja se primjenom preparata „galaksan“ ili „gramokson“. Preparat se primjenjuje poslije sjetve sjemena, a 24 do 48 sati poslije nicanja biljaka, u količini 40 mililitara na 100 kvadratnih metara.

Da bi se preparat primijenio u optimalno vrijeme, proizvođač mora da prati razvoj klice i kada je dužine pet do deset milimetara – pred samo probijanje površine zemljišta, površina se ravnomjerno oprska korišćenjem leđne prskalice. Orjentaciono, tretiranje paprika i plavog patlidžana u hladnoj leji u plasteniku obavlja se 10 do 12 dana poslije sjetve.

Sa suzbijanje korova u rasadu paradajza koristi se preparat „devrinol 50 WP“ u količini 50 grama na 100 kvadratnih metara. Primjenjuje se u fazi predsjetvene pripreme leja, na taj način što se datom količinom herbicida oprska pripremljena površina i odmah poslije toga  unese u površinski sloj zemljišta do pet sanitimetara dubine. Odmah poslije primjene može da se obavi i sjetva. Ako se rasad pikira, ova mjera izvodi se neposredno pred pikiranje – savjetuje vam dr Mirjana Mijatović.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*