Home » Voćarstvo » Podizanje zasada brusnice

Podizanje zasada brusnice

Izabrana parcela treba da je na dobro osvjetljenom mjestu nedaleko od izvora vode. Treba izbjegavati dubodoline sa zadržavanjem hladnog vazduha i mogućnošću zadržavanja površinskih voda. Za podizanje zasada pogodna su laka, pjeskovita i polupjeskovita zemljišta, a takođe i humusna i humusno-vlažna zemljišta planinskog tipa. Obavezan uslov je kisela reakcija zemljišta. Od humusnih zemljišta najviše odgovara planinski humus čiji je stepen razloženosti pet do 15%. On uvijek ima kiselu reakciju i optimalan vodno-vazdušni režim i visoke apsorpcione sposobnosti. Ukoliko postoji opasnost od zimskog izmrzavanja takav humus treba prekriti malčom od strugotine, trave i sl. debljine oko 10 cm. Teža zemljišta treba popraviti planinskim tresetom.

Priprema zemljišta obavlja se dubokim oranjem u jesen i uklanjanjem višegodišnjih korova. Ukoliko je potrebno, izvršiti popravku zemljišta unošenjem treseta ili šumskog lišća. Fina priprema obavlja se tanjiračama i frezama, a pred sadnju se otvaraju rupe i pune smješom odgovarajućeg pripremljenog supstrata.

Brusnica

Brusnica

Sadnja se odvija u proljeće prije početka rasta izbojaka (što je optimalno), a ukoliko se sadi u jesen uslov je da su novi izbojci dovoljno odrveneli.

Rastojanja sadnje brusnice zavise od sistema gajenja koji mogu biti jednoredni i u pantljikama. U jednorednom sistemu sadnja se obavlja na 70 do 100 cm između redova i 25 do 30 cm u redu (70-100 cm h 25-30) što je optimalno za mehanizovanu obradu i kretanja u njoj. Na malim parcelama i okućnicama dovoljan je i kvadrati raspored sa rastojanjima 30h30 i 40h40 cm. Pri sadnji u pantljikama rastojanja između pantljika su 40 do 60 cm, a u njima između redova 30 do 40 cm i između biljaka 20 do 30 cm. Za sva rastojanja važna je bujnost sorte i način održavanja zasada. Za jedan hektar zasada potrebno je oko 30 do 40.000 sadnica.

Kvalitetan sadni materijal podrazumjeva jednogodišnje i dvogodišnje žbunove sa nekoliko jakih izbojaka i sa dobro razvijenim korjenovim sistemom. Sadnice se sade u jame sa rastresitom zemljom, a veličina rupe zavisi od veličine korjena. Biljka se sadi dva-tri centimetra dublje nego što je bila u rastilu. Dobar prijem i produženje vegetacionog perioda obezbjeđuje se korišćenjem kontejnerskih sadnica pri čemu je jednostavniji transport, čuvanje sadnica i dr, ali su one nešto skuplje.

Poslije sadnje obavezno je zalivanje posebno na pjeskovitim i lakim zemljištima. Malčiranje zasada brusnice spriječava rast korova, snižava temperaturu zemljišta, tokom ljeta održava ravnomjernu vlagu, sprečava isušivanje, pregrijevanje ili izmrzavanje sloja zemljišta sa korijenom, a takođe poboljšava strukturu zemljišta čineći ga plodnijim. Najbolja je strugotina. Debljina malča treba da je od dva do pet centimetara.

Uništavanje korova obavlja se pomoću frezerovanja međurednog prostora, ručnim okopavanjem i plevljenjem, malčiranjem i herbicidima. Za hladnija zemljišta preporučuje se korišćenje crne folije kojom se spriječava rast korova i zagrijava zemljište kako bi sazrijevanje bilo blagovremeno. Korišćenje folije podrazumjeva instaliranje sistema za navodnjavanje “kap po kap”.

Facebook Komentari

6 komentara

 1. Interesujeme posle sadnje koliko vremena prolazi do prvog roda i koliki je prvi rod, kada su u punom rodu i koliki je prosecan rod po sadnici. Hvala unapred na potrosenom vremenu.

 2. Ako se posadi u proljeće prvi rod se može očekivati tokom jula i to nekih 100-120 grama po sadnici, a tokom treće godine rod može kod nas narasti i do 400-1300g po žbunu (u zemljama sa idealnim uslovima i do 4kg).

 3. Mirko Sibinovski

  Zdraovo G-ne Dejane. Ja sam zainteresiran za sadnju Americke Brusnice pa me zanima dali se ovo podizanje zasada odnosi na nju ili na Evropsku pa bih vas molio ako imate neku detaljniju informaciju o nacinu sadnje i gajenja Americke Brusnice da mi posaljete na e-mail sibinovskim@hotmail.com.
  Jos jednom hvala.

 4. milka šćepanović

  Gospodine,
  Mi smo kupili jednu sadnicu brusnice i posadili je u proleće ove godine. Primila se i narasla je nekih 70 cm. Recite mi da li ona treba da bude tako viska i da li se razvija u žbun. Molim Vas recite da li treba nečim da je prehranjujemo i da je orezujemo.
  Hvala unapred!!

 5. Sa poštovanyem g.Dejane pošto tu i tamo imam 5jutara zemje jako sam na tome da zasadim tu vrstu lekovitog bija( brusnice) jedan problem me sprečava a to su srestva za početak. Ako znate neku inveszticiju koja bi mi dala sredstva da započnem ovaj pomanji biznis bio bi zahvalan da mi date informaciu koji su ti fondovi koji pomažu u takvim slučajevima. A kao drugo me interesuje gde mogu da se obratim za prodaju tako male količine. Normalno ako ima neki fond koja bi odobrila sredstva za početak. Hvala unapred .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*