Home » Pčelarstvo » Ne dirajte moje šeprtlje!

Ne dirajte moje šeprtlje!

Milorad Lukić, pčelar iz semberskog sela Donji Brodac, svakodnevno obilazi pčelinjak i u zimske dane, jer je to doba godine kada glodari i druge štetočine mogu da pričine velike štete. Najopasniji su miševi koji traže hranu, a privlači ih miris meda i voska.

Milorad Lukić

Milorad Lukić

– Pčele su zimi u klupku, velikoj lopti, i tako zaštićene prezimljavaju. Dovoljno je da se samo malo potrese košnica, pa da se ta živa lopta raspadne, a onda se pčele smrzavaju. Svakodnevno sam u pčelinjaku i sa distance provjeravam kakvo je stanje u njemu. Čak i ne prilazim blizu pčela. Uostalom, to je zlatno pravilo kojeg se moraju svi pridržavati. Pravi pčelar još s jeseni pripremi svoje pčele za zimu, a onda ih samo kontroliše – objašnjava Milorad Lukić.

U njegovom pčelinjaku sa stotinjak društava snježni cjelac je netaknut, nema tragova ni životinja niti ljudi, a postavio ga je tako da ne smeta ostalim poslovima u domaćinstvu.

– Zimi pripremam ramove, satne osnove i sanduke za proljeće. Sve drvene predmete i zidove sanduka dezinfikujem sodom, čime uništim sve bolesti i ostatke saća i meda iz prošlogodišnje proizvodnje. Zimi ne postoji ni teoretska mogućnost da se pčele zaraze nekom bolešću. Postavio sam i nove saćne osnove što je od velikog značaja za kvalitet i ispravnost meda – kaže Lukić.

Ali, najveće zadovoljstvo je naći se na pčelinjaku ovog naprednog pčelara u proljeće. Tada se sve budi i počinje život na pčelinjaku.
– Ja pčelarstvo volim u uvijek radim na nekim inovacijama. Na pčelinjaku se zabavljam i igram. To mi čini zadovoljstvo. Sam za sebe kažem da šeprtljim. I svima kažem da mi samo ne diraju moje šeprtlje. A iz njih se polako stvaraju ozbiljne stvari. Moje inovacije su dobile dosta priznanja i mnogi pčelari su ih prihvatili. Iskustva vezana za transport košnica su sigurno od velike koristi za mlade pčelare. Prikolice su mi najdraže od svega što sam uradio. U pitanju su modelirane prikolice i poseban način vezivanja košnica na njima. One mi omogućavaju da pčelarim bez pomoći i angažovanja radne snage, a to je danas velika stvar. Na jednu prikolicu smjestim 16, a na sve moje prikolice čak 96 košnica. Kada raspoređujem pčele na paši, uopšte ne skidam košnice nego cijelu prikolicu tisnem „ladom“ na rikverc na željeno mjesto i tu ih ostavim. Nema potrebe da kosim travu i pripremam teren. A kada krenem na suncokret, pokupim ih iz grmova, koncentrišem ih i zakačim za traktor. Tako naprvim moj „voz“ i vozim ih po četiri-pet kilometara – priča svoja iskustva ugledni pčelar iz sela na obali Save.

Božo Petrović i Milorad Lukić

Božo Petrović i Milorad Lukić

Od Lukićevih inovacija vrijedi istaći sto za ožičavanje, dekristalizator meda, radni sto, bježalice za oduzimanje nastavaka prilikom vrcanja, ram ranilice za pogače… On se pčelarstvom bavi tek dvanaest godina. Ali, čestito je zagrizao u taj posao. Košnice su mu LR i Fararove. Kaže da je htio u cijelosti da pređe na Fararove, ali mnogi kupci mu traže rojeve pa se odlučio da zadrži i LR-ove.

– Oko pčela sam angažovan otprilike četiri mjeseca godišnje. Pokušavam da komercijalizujem pčelarstvo. Računice govore da na pčelinjaku zaradim oko 700 konvertibilnih maraka mjesečno. Uz to prodam oko 40-tak rojeva godišnje i ne žalim se. Semberija je prilično oskudna sa medonosnim biljem. Imamo behara, uljane repice, bagrema, sjemenskog kukuruza, a mnogo me raduje što se po kanalima pojavljuje menta. Uz ekonomsku korist u ovom poslu svakako je bitno da se on obavlja i iz ljubavi. U protivnom, teško će se stići do uspjeha – zaključuje Milorad Lukić iz Donjeg Broca.

Prema njegovim riječima prekretnica u radu pčelara je avgust, kada se završi paša suncokreta. Tada se završava jednogodišnji ciklus rada sa pčelama. U avgustu je, u stvari, pčelarska Nova godina. Od tada počinju pripreme za proizvodnju u narednoj godini. Od njihovog kvaliteta zavisi kakva će ona biti.

T. N. – P. I.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*