Home » Aktuelnosti » Na sajmu u Frankfurtu

Na sajmu u Frankfurtu

Zadrugari iz Donjih Agića izašli u Evropu

Sredinom novembra ove godine Opšta zemljoradnička zadruga „Agrojapra“ iz Donjih Agića kod Novog Grada nastupila je prvi put na prestižnom Međunarodnom sajmu „Ingridients Europe Frankfurt“ u Frankfurtu na Majni.

– Na ovom sajmu među poznatim svjetskim proizvođačima zdrave hrane nalazili su se i proizvodi „Agrojapre“. Na štandu naše zadruge izložili smo već poznete proizvode kao što su djevičansko ulje od bundevinog sjemena, suncokretovo hladno cijeđeno ulje, podrgrmečku suvu šljivu i jabuku i druge proizvode koji su već nagrađivani na sajmovima u Srbiji i Bosni i Hercegovini –  kaže direktor ove zadruge Milovan Antonić.

Nadaleko poznato djevičansko ulje

Nadaleko poznato djevičansko ulje

U luksuzno opremljenom katalogu Sajma, koji je objavljen na engleskom jeziku, gdje su predstavljeni svi izlagači, cijela jedna strana posvećena je Opštoj zemljoradničkoj zadruzi „Agrojapra“ iz Donjih Agića, koja je bila jedini izlagač iz Bosne i Hercegovine.

Ovaj prvi sajamski nastup „Agrojapre“ u Zapadnoj Evropi realizovan je u saradnji afirmisane podgrmečke zadruge i švajcarske vladine organizacije „SIPPO“ koja se bavi promocijom izvoznih programa.

Posebno interesovanje na sajmu u Frankfurtu bilo je za ulja iz Donjih Agića i već su počeli  pregovori o izvozu ovog proizvoda.

U vrijeme kada se čuju veoma nepovoljne ocjene o stanju u poljoprivrednom zadrugarstvu Republike Srpske u prilici smo da objavimo i jednu ovako lijepu informaciju. (P. I.)

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*