Home » Stočarstvo » Metiljavost ili fascioloza

Metiljavost ili fascioloza

Pripremio: Mr sci. Faruk Čengić

Parazitarne bolesti ovaca su: metiljavost ili fascioloza, metastrongildoza, šuga ovaca, proplazmoza. Uzroci metiljavosti jesu veliki i mali metilji. Metiljavost je najčešća bolest u svih preživara. Može biti vrlo neugodna i napraviti velike štete u ovčarskoj proizvodnji. Metiljavost se najčešće i najviše javlja u močvarnim, barskim, nizinskim i poplavnim područjima, pogotovo u kišnim razdobljima godine. Bolest se javlja u akutnom i hroničnom obliku.

Oboljela ovca

Oboljela ovca

Akutni oblik obično traje četiri do šest sedmica. U tom razdoblju razvija se upala potrbušnice i probavnih smetnji. Ovca prestaje jesti, preživati, dobiva proljev, naglo mršavi, vuna joj postaje neuredna.

Tjelesna temperatura je povišena i do 42ºC . Gravidne životinje mogu pobaciti. Bolest do smrti može trajati vrlo kratko pa životinja može uginuti za sedam dana. Javlja se obično pred kraj ljeta, u jesen i početkom zime.

Hronični oblik traje dulje od šest sedmica. Životinja slabije pase, polako gubi na težini, vuna joj je neuredna, ispada u čupercima. Ispod donje čeljusti javlja se otok i nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini. Temperatura je u granicama normale. Bolest se najčešće javlja tokom zime i proljeća.

Metilj

Metilj

Preventivna zaštita sastoji se u redovitom tretiranju ovaca i jagnjadi odgovarajućim antihelminticima kao što su Nilzan, Valbazen 10%, Monil i drugi. Da bi se životinje što prije oporavile, potrebno im je dati kvalitetnu hranu te vitamine i minerale, Ako životinja ima proljev, treba joj je dati sredstvo koje ga zaustavlja, po preporuci veterinara, kao što su Trimetosul, Geomicin i dr. Preventiva obuhvata i meliorativno uređenje livada i pašnjaka tj. njihovo isušivanje da bi se spriječilo razmnožavanje barskog pužića. Jedna od preventivnih mjera jest uskladištenje sijena šest mjeseci prije hranjenja životinja.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*