Home » Lov » Lovačke vijesti

Lovačke vijesti

Lovački savez RS

Lovački savez RS

UGODNOVIĆ – Lovci Lovačkog udruženja „Omar“ iz Ugodnovića kod Teslića obilježili su dvije godine postojanja svoje lovačke organizacije. Svečanosti je prisustvovao i Vukašin Vojinović, predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske. On je najzaslužnijim članovima ovogo udruženja, najmlađeg u Republici Srpskoj, uručio priznanja za doprinos u razvoju lovstva. Predsjednik LU „Omar“ Milovan Stanković naglasio je, obraćajući se prisutnim lovcima i gostima, da je ovo udruženje za kratak vremenski period postiglo značajne rezultate u radu pa ne iznenađuje podatak da veliki broj mladića, pa čak i djevojaka, pokazuje interesivanje za lovstvo. Lovačko udruženje „Omar“ ima 180 članova organizovanih u četiri sekcije: Očauš, Ugodnović, Velika Usora i Lug Markovići.

SRBAC – Ugledni srbački lovac Branko Savić je poznat u svom kraju kao pravi majstor za lov na lisice. Uspješno se bavi jamarenjem. Samo za jedan dan u mjestu Dvorine sa svojim kolegama Rankom Pezerovićem i Žarkom Mihajlovićem uništio je leglo od šest lisica. Koliko li je na taj način spasio plemenite divljači u svom lovištu?

Njemački lovni terijer
Njemački lovni terijer

SRBAC – Na prostoru kod motela „Ćubić“ u Srpcu održana je ocjenska smotra lovačkih pasa. Organizatori su bili Kinološko društvo „Srbac“ i Lovačko udruženje „Srna“ iz Srpca. Ukupno je izveden 31 pas, a titulu najljepšeg ponio je njemački lovni terijer Dušana Jovičića. Psi su bili raznih rasa, a lovac Mirko Gudalović iz Srpca je imao italijanskog goniča, što je prava rijetkost na našim prostorima.

STANARI – U Stanarima kod Doboja organizovana je smotra lovnih pasa. Osnovni cilj smotre bio je da se uspostavi tačna evidencija lovnih pasa na području lovnog revira „Krnjian 2“ (Stanari, Ostružnja i Dragalovci). Pokazalo se da i ovdje ima lovnih pasa koji nisu evidentirani i ocijenjeni, niti imaju zredne rodovnike.

ŠIPRAGE – Lovačko udruženje „Borčići“ iz Šipraga organizovalo je zajednički lov na divlje svinje sa svojim prijateljima iz Horguša u Vojvodini. Prijateljstvo između ove dvije lovačke organizacije traje od 2005. godine. Tokom druženja predsjednik LU „Boričići“ Vitomir Đukić najavio je potpisivanje povelje o trajnoj saradnji i prijateljstvu sa Lovačkim društvom „Horgoš“. Gostima je u znak sjećanja na ovo lijepo druženje uručen prigodan poklon ‘ umjetnička slika sa motivima lova na divlje svinje.

ŠIPRAGE – Članovi LU „Borčići“ angažovali su se na ureženju rijeke Vrbanje i njenih pritoka. Lovci su se masovno odazvali na ovu akciju i radili su na uređenju 30 kilometara obala. Iduće godine planiraju se akcije na čišćenju i uređenju lovišta.

NEVESINJE – Aleksa Nastić i Goran Golubović, članovi Lovačkog udruženja „Srndać“ iz Nevesinja bili su gosti Pavla Velbla, profesionalnog lovca svjetskog glasa iz Apatina. Domaćin je svoje goste darovao dozvolama za odstrel srndaća u vojvođanskom lovištu. Zaista lijep primjer lovačkog druženja i poštovanja. Uskoro će lovci iz Nevesinja ugostiti svog domaćina iz Apatina.

BIJELJINA – Poslije punih 17 godina lovostaja u semberskom kraju lovila se ove godine i srneća divljač. U skladu sa godišnjim planom Upravni odbor Lovačkog udurženja „Semberija“ iz Bijeljine odlučio je da se odstrijele po četiri srndaća i srne, te dva laneta. Srndaće su odstrijelili Mićo Lazarević iz Zagona, Dragan Marković iz Patkovače, Slaviša Savić iz Ljeljenče i Vlado Simić iz Dvorova. Odstrel srna i lanadi realizovaće se isključivo kao sanitrani odstrel.

ŠEKOVIĆI – Na svečanoj sjednici Skupštine Lovačkog udruženja „Bišina“ iz Šekovića devet članova je steklo status zaslužnog lovca i to: Momčilo Vojinović, Slobodan Kuč, Zarija Popović, Slobodan Ašćerić, Jovo Vukajlović, Živojin Mimić, Milorad Knežević i Milenko Tešanović. Priznanja je uručio predsjednik Udruženja Borislav Filipović, a u ime zaslužnih lovaca zahvalio se Zarije Popović.

(Izvor: „Lovac“ Banja Luka)

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*