Home » Ratarstvo » Kukuruz bez atrazina

Kukuruz bez atrazina

Dosadašnja dominacija herbicida na bazi atrazina mora biti prekinuta jer se preparati na bazi atrazina već nalaze na listi zabranjenih aktivnih materija u zemljama članicama Evropske unije, ali i u Hrvatskoj, Srbiji i Republici Srpskoj. Popularnost atrazina među poljoprivrednicima izgrađena je na osnovu njegove efikasnosti u borbi s korovima, mada je dobar efekat ovog herbicida češće bio rezultat visokih primijenjenih doza. Iako su se po preporuci proizvođača sredstava na bazi atrazina trebalo koristiti u dozi od litar po hektaru, među poljoprivrednicima je vladalo pravilo „litar – dulum“, što je značilo desetostruko veću dozu od preporučene.

Najvažnije promjene koje poljoprivrednici moraju usvojiti ipak su promjene u korišćenju hemijskih sredstava za zaštitu kukuruza, posebno herbicida. Zahvaljujući klimatskim prilikama i prirodnoj otpornosti, usjev kukuruza u našim proizvodnim uslovima rijetko zahtijeva primjenu fungicida, dok se zaprašivanjem sjemena usjev može uspješno zaštititi od štetočina i uzročnika bolesti u zemljištu. Mehaničko uništavanje korova u međurednom razmaku vrlo rijetko se primjenjuje na velikim proizvodnim površinama, tako da je zaštita kukuruza od korova hemijskim putem – upotrebom herbicida, za poljoprivrednike najosjetljivija tehnička operacija. Prva promjena koju poljoprivrednici moraju usvojiti je promjena vrste herbicida kojom štite usjev kukuruza od korova.

Oprezno sa herbicidima
Oprezno sa herbicidima

Zbog ispiranja u podzemne vode atrazin se mogao naći i u vodovodnim sistemima, a poznat je slučaj problematičnog kvaliteta vode u prnjavorskom vodovodu. Čest je slučaj da se štetan uticaj atrazina ispoljavao i na usjevu koji u plodoredu slijedi nakon kukuruza, a posebno je osjetljiva lucerka.

Prodaja herbicida zakonski je regulisana, ali zbog nepostojanja efikasne inspekcije, nerijetko herbicide nalazimo na pijačnim tezgama, ali i u poljoprivrednim apotekama koje nisu registrovane za njihovu prodaju, jer nemaju za taj posao zaposleno stručno lice, što je zakonska obaveza. U poljoprivrednim apotekama koje ispunjavaju zakonske uslove za prodaju herbicida u prodaji su se često mogli naći herbicidi na bazi atrazina, što vlasnici apoteka objašnjavaju činjenicom da je to roba koju njihovi kupci najviše traže.
Atrazin se prodaje pod imenima: ATRAZIN, RADAZIN, RADAZIN EKSTRA, PRIMEKSTRA GOLD, GESAPRIM. CLAP, HERBOPIN…

Prilog je pripremljen na osnovu opširnijeg stručnog rada
Enesa Kurtovića iz Sanskog Mosta

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*