Home » Uvodnik » Kalendar radova za novembar

Kalendar radova za novembar

KUPUS I MESO

Piše: Petar Ilić, zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Poljoprivrednog kalendara“

U novembru se nastavljaju i završavaju obimni jesenji radovi, prije svega berba kukuruza i sjetva ozime pšenice. Ove radove treba ubrzati zbog opasnosti od dugih jesenjih kiša, mrazeva i snijega. Svako čekanje predstavlja rizik.

U polju: Ubrzati radove, snjegovi prijete

Duboko oranje
Duboko oranje

Poslije jesenje sjetve slobodno zemljište treba poorati duboko i đubriti stajnjakom i mineralnim đubrivima. Brazda ostaje otvorena, da bi bolje izmrzla tokom zime i prikupila zimsku vlagu. Na njivama na kojima su požnjeveni kasni usjevi (pa i oni raniji), ako se neće zasijavati ozimi usjevi nego jari, takođe treba obaviti duboko zimsko oranje. Ore se duboko oko 25 do 30 centimetara. Po pravilu, u jesen se ore za sve usjeve koji će se sijati u proljeće, osim na nagibima i naplavnim terenima, gdje ima opasnosti od erozije tokom zime. Uzorana zemlja tokom jeseni i zime nakupi mnogo vlage za ljetni period, a mrazevi istope grude i unište mnoštvo štetočina i korova u tlu.

Treba pregledati ozime usjeve i eventuelno ih tretirati fungicidima i herbicidima. Skladišta se obavezno pregledaju. Dobro je pregledati lucerišta, a i druge zasijane površine, kako bi se na vrijeme utvrdilo prisustvo miševa i voluharica, pa ukoliko se utvrdi da je njihova populacija brojna, uraditi nešto na njihovom suzbijanju. Jer, štete koje mogu da nanesu znaju biti ogromne.

Kompletna aparatura za zaštitu bilja se sređuje. Detaljno se pere, podmazuje i sprema na odgovarajuća mjesta. Dotrajale dijelove aparature treba promijeniti. Koncem mjeseca traktor i druge priključne mašine treba temeljito pregledati i zaštititi od korozije. Ne smije se dozvoliti da poljoprivredna mehanizacija ne bude zaštićena na propisan način u zimskom periodu. U protivnom, skratićete joj vijek trajanja.

U povrtnjaku: Berba kupusa, sjetva i sadnja…

U novembru se beru kasne kupisnjače – kupus pozni, kelj pupčar, kelj, i vade praziluk, zimska rotkva, cvekla, spanać, rotkvica, peršun, paštrnjak, mrkva… Preostalo povrće sprema se za dugotrajno čuvanje. Predzimska sjetva obavlja se tokom novembra ili još bolje, početkom decembra. Tako se sije mrkva koja nikne tek u proljeće i ranije pristiže od one sijane u februaru i martu.
Sadnja arpadžika za mladi luk obavlja se tokom ovog mjeseca.

U štali: Mjesec svinjokolja

srpskipentagon
Srpski pentagon

Ovo je mjesec svinjokolja. Utovljene svinje prispijevaju za klanje i prilikom obavljanja ovog posla potrebno je maksimalno iskoristiti sve proizvode koje nam zaklana svinja može dati, pored mesa i masti, slaninu, iznutricu, krv, čekinje… Svinjsko meso obavezno pegledati kod veterinara, jer je trihineloza opasnija bolest nego što se misli. U ovom mjesecu kolju se i za zimu konzerviraju soljenjem i dimljenjem, pored svinja, ovce i goveda, a negdje i plovna živina. Konzerviranje mesa soljenjem obavlja se suvo ili u salamuri. Posoljeno meso mora da se ocijedi od vode 24 do 48 sati i da stoji pod opterećenjem kako bi se iz njega iscijedilo što više vode. Potom se vješa par sati na vazduh pa se pod njega loži vatra i konzerviše dimljenjem. Na dimu se posoljeno meso drži sve dotle dok sa svih strana ne dobije crvenkasto-mrku boju. Postupak dimljenja može da traje sedam do 14 dana, a onda se meso ostavlja u sušnicama obješeno na hladnom vazduhu da se dalje suši. Nakon 28 do 35 dana sušenje je završeno i meso se odnosi u prostoriju u kojoj će se čuvati.

U voćnjaku i vinogradu: Zaštita od zečeva

U novembru se vade, klasiraju, trape ili isporučuju vegetacione i generativne podloge i sadnice voćaka. Podižu se voćnjaci, matičnjaci vegetativnih podloga i obavlja sadnja podloga u rastilu. Popunjavaju se prazna mjesta u voćnjaku. Nastavlja se đubrenje i osnovna obrada u zasadu. Izvodi se plavo prskanje breskve i kajsije, a mlade voćke štite od glodara. Zaštita od zečeva zaslužuje posebnu pažnju. Iskusni voćari tvrde da je najefikasnija ograda od pletene žice ili uvijanje mladih stabala.
Od miševa zatrovanih mamcima treba da se zaštite i utrapljene sadnice.
U vinogradu se rasturaju stajnjak i menralna đubirva. U toku je jesenja duboka obrada zemljišta između redova i u redu. Vinogradi se režu na zrelo. Čokoti se zagrću.

U vrtu i na okućnici: Pripreme za travnjak

Lukovice i gladiole, izvađene prošlog mjeseca, potpuno treba osušiti, a zatim samo zdrave i neoštećene ostaviti na suvo mjesto zaštićeno od izmrzavanja. Ako će prezimiti u zemlji, lukovice narcisa, lala i zumbula pokriti da ne izumiru.

Ako se želi u vrtu u proljeće podići novi travnjak, u novembru treba pripremiti zemljište. Čim otpadnu listovi, okopati ukrasno grmlje, a krajem mjeseca može se i orezati. Osjetljive biljke omotati slamom ili jalovim grančicama da budu zaštićene od hladnoće. Novembar je najpogodniji za sadnju i presađivanje ukrasnog drveća i grmlja.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*