Home » Stočarstvo » Efekti ventilacije

Efekti ventilacije

Kada prođemo kroz selo pa vidimo veliku štalu od fugovane cigle, svi smo zadovoljni uključujući i veterinare i agronome stočare. Međutim, rijetko se ko upušta u rješenja unutar štale, koja obezbjeđuju komfor govedima. Jedno od najvažnijih pitanja koja treba riješiti prilikom izgradnje nove savremene štale svakako je – ventilacija.

Jer, dobar sistem ventilacije obezbijediće reduciranje gasova i prašine u štali, reguliše vlažnost vazduha i stvora pozitivan ambijent za zdravlje goveda, bilo da se radi o muznim kravama ili govedima u tovu.

Ventilacija u štali je posebno bitna ako se osjeća miris amonijaka, ako goveda teško dišu, ukoliko se primjete u štali toplo-hladne zone ili se primijeti kondenzacija na zidovima.

Koji sistem ventilacije odabrati?

Neophodni za ljeto

Neophodni za ljeto

Odgovor na ovo pitanje najbolje je potražiti od stručnjaka Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi koji će, ukoliko ocijene za potrebno, konsultovati i stručnjake drugih struka. Prilikom izbora sistema ventilacije sigurno je da će se voditi računa o broju i starosti goveda, visini sredstava za ovu investiciju i roku u kojem se ulaganja mogu isplatiti, mogućoj buci, troškovima održavanja, redovnom čišćenju ventilatora i dr. Stručnjaci tvrde da je uvijek efikasniji jedan veliki nego više malih ventilatora. Isto tako, mora se voditi računa i o troškovima električne energijem jer ventilatori koje pokreću energetski efikasni motori mogu da smanje troškove električne energije i do 20 odsto.

– Naime, povećanjem brzine vrtnje učinkovitost će se smanjiti a povećat će se turbulentno vrtloženje pa ćete postići samo veću buku u staji – naglašava Tomislav Pukšec, univerzitetski profesor iz Zagreba.

Po njegovim ocjenama, sistem ventilacije može biti od izuzetne koristi u ljetnom periodu, kada može doći do smanjenja proizvodnje mlijeka ili prirasta stoke u tovu zbog previsoke temperature u štali. Da bi se postigla najveća efikasnost ventilacijskog sistema, treba voditi računa o: obliku lopatica, obliku kućišta i snazi i efikasnosti motora.

U Hrvatskoj se preporučuje novi sistem ventilacije, posebno na mliječnim farmama, koji se bazira na ventilatorima velikih protočnih volumena, pri malim brzinama vrtnje. To je HVLS (High volume low speed ventilators) sistem čiji ventilatori su konsrukcijski vrlo slični običnim kućnim, a izuzetno su velikog promjera, čak i do osam metara. Imaju svega stotinak okretaja u minutu i miješaju veliku količinu vazduha. Posebno je dobro došao u ljetnim mjesecima.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*