Home » Lov » Deset zapovjesti u ishrani psa

Deset zapovjesti u ishrani psa

Profesor Rodžer Volter sa veterinarskog fakultet iz Alforta, Francuska je formulisao “Deset zapovjesti” pravilne ishrane pasa. Ovih deset pravila će pomoći vlasnicima pasa da izbjenu greške koje se odnose na praktične aspekte ishrane pasa.

1. Obezbjedite mnogo vode za piće – svježa i čista voda bi trebalo da uvijek bude na raspolaganju psu. Prosječne dnevne potrebe organizma psa su 60 ml po kilogramu tjelesne težine. Ova količina je nešto veća za štenad, kuje u laktaciji, kao i za vrijeme toplih dana.

2. Ako mijenjate režim ishrane, uradite to postepeno – Bilo kakva promjena u ishrani bi se trebala primjeniti postepeno kroz period od jedne nedelje. Ovo omogućava da se apetit, digestija i metabolizam mogu pravilno adaptirati. Takođe, kroz ova period, crijevna mikroflora ima dovljno vremena da se obnovi i prilagodi novom tipu hrane.

Iz svoje posude
Iz svoje posude

3. Održavajte ritam ishrane – Vaš pas će biti najzadovoljniji kada jede jednu vrstu hrane, iz iste posude, u isto vrijeme i na istom mjestu. Broj obroka zavisi od fiziološkog stanja psa što je potrebno pratiti.

4. Kontolišite količinu pojedine hrane – Veličina obroka je zasnovana na dnevnim energetskim potrebama organizma i brojem kalorija sadržanih u hrani. Količina pojedene hrane treba biti često kontrolisana da bi se izbjegla nepotrebna gojaznost i uskladila sa promjenama u težini psa.

Zdravlje na usta ulazi
Zdravlje na usta ulazi

5. Obezbjedite balansiranu ishranu – Bez obzira da li se radi o hrani iz domaće kuhinje ili o već pripremljenoj komercijalnoj hrani, svi neophodni hranljivi sastojci bi trebalo da budu prisutni u dovoljnim količinama i proporcijama u skladu sa veli|inom psa (mali, srednji, veliki), fiziološkom kondicijom (odgoj, sport), starošću (štene, odrastao, star), kao i patološkim stanjem ukoliko je prisutno.

6. Birajte hranu pažljivo – Izbor hrane ne smije biti zanemarljiv. Uravnoteženost hranljivih sastojaka bi trebala da prevagne pri izboru. Tri su osnovna faktora pri izboru prave hrane: starost psa (štene, odrastao, star), nivo fizičke i fiziološke aktivnosti (aktivan pas, sportski, pas za odgoj), veličina psa (mali, srednji, veliki).

Neka svako jede svoju hranu
Neka svako jede svoju hranu

7. Hranite psa pravilno – Način na koji hranite svog psa je na istom nivou važnosti kao i kvalitet same hrane. Vrlo je bitno da slijedite instrukcije proizvođača ukoliko hranite psa gotovom komercijalnom hranom. Ukoliko hranite psa domaćom kuhinjom onda svakako izbjegavajte sljedeće izjave: ”moj pas jede što i ja”, “moj pas jede što poželi” ili “moj pas jede samo…”. Ostaci sa stola, čokolada, kolači nemaju mjesta u ishrani pasa.

8. Obezbjedite neophodnu higijenu – Otvorene konzerve treba čuvati na suvom i hladnom mjestu. Ovo važi i za svu svježu i odmrznutu hranu. U slučaju suve komercijalne hrane, džak je potrebno zatvoriti i čuvati na suvom.

9. Vodite evidenciju – Potrebno je pratiti efektivnost odre|ene ishrane i promjene na psu. Ovo mogu biti, na primjer, promjene u težini psa, promjene kvaliteta njegove dlake, apetita ili svakodnevnog ponašanja.

10. Ne ustručavajte se konsultacija sa veterinarom – Svojim obrazovanjem, veterinar je stručan u pravilnoj ishrani kako oboljelih, tako i zdrvih pasa. Konsultujte se sa veterinarom ukoliko vaš pas izgubi apetit, dobije višak kilograma ili izgubi na težini, isto tako i ukoliko pati od zatvora ili učestalih dijareja. Razgovarajte ukoliko primjetite značajne promjene u ponašanju koje prati navedene fiziološke promjene, jer ovo mogu biti simptomi odre|enih oboljenja koja zahtijevaju stručan nadzor.

“Turbo šlank” za pse je preparat Slentrol koji je odobren od strane Američke uprave za hranu i lijekove i on služi za liječenje gojaznosti kod pasa. Slentrol smanjuje apetit i apsorpciju masti, a time i tjelesnu masu. Veterinari će odlučiti u kom slučaju će se primjenjivati terapija ovim lijekom. Veterinari dobro znaju da su gojazni psi izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i oboljenja zglobova, zaključuje dr Rudolf.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*