Home » Pčelarstvo » Decembar u pčelinjaku

Decembar u pčelinjaku

Piše: Pero Pejić, pčelar iz sela Crnče kod Dervente

Pero Pejić

Pero Pejić

Pripreme za zimu bi trebalo da su već davno obavljene i ovo je mjesec kad nema puno posla na pčelinjaku. S vremena na vrijeme ga treba obići, utvrditi da li je sve u redu sa košnicama, postoljima i poletaljkama, a po potrebi i oslušnuti pomoću gumenog crijeva. Košnice ne treba otvarati izuzev u slučaju da se u njih uvukao miš ili rovčica, a i tada paziti da se ne izazivaju preveliki potresi. Prisustvo miša se prepoznaje po isitnjenim ostacima saća, dok su signal za prisustvo rovčice u košnici izgriženi ostaci pčela. Zimi je povećana opasnost od ptica, prije svega žuna i djetlića i potrebno je sprovesti zaštitu pčelinjaka od krilatih napasnika.

Već je pao i prvi snijeg, ali ako je rastresit, odnosno ako nije vlažan ne treba ga uklanjati jer on kao izolator predstavlja dodatnu zaštitu od hladnoće za društvo.

Mirnije nego inače
Mirnije nego inače

Pčelari koji imaju podnjače sa žičanim mrežama, mogu ih slobodno ostaviti otvorenim, sve do kraja zime, u zavisnosti od svog opredjeljenja, neće pogriješiti ako ih neprestano drže otvorenim. U pčelarstvu postoje dva suprostavljena stava o tome, svaki ima svoje prednosti i mane. Pri nižim temperaturama od uobičajenih za ovo doba godine vrši se i dodatno utopljavanje pčelinjaka, ali ako se u košnici ne stvore dobri mikroklimatski uslovi može izazvati suvišnu vlagu, loše zimovanje, ili pak rano započinjanje njegovanja legla. Dodatno utopljavanje se po pravilu vrši pri dodavanju pogača društvima i obavlja se pomoći savijenih novina tako da listovi preklapaju bočne ivice preklopne daske sa svake strane po nekoliko centimetara.

Pčelarima koji žele sami da prave pogače za prihranu, može da se preporuči da naprave medno – šećerno tijesto. Što je šećer sitnije mljeven, zamijesiće se sa više meda. Poželjno je med malo zagrijati i onda izmiješati sa šećerom u prahu. Tijesto se stavlja u najlon kese, razvlači do potrebne debljine i kasnije dodaje pčelinjim društvima.

Svaki ljepši i topliji dan treba iskoristiti tako što će pčele tada obaviti pročisni izlet, što je od velike važnosti, posebno pred početak januara kada će hladni periodi u kojima će pčele biti prisiljene da ostaju u košnici biti dugotrajniji. Kao i prethodnog mjeseca, iskoristiti manji obim radova u pčelinjaku za pojačan rad u radionici kao i za marketing, prodaju svojih preparata i stručno usavršavanje.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*