Home » Lov » Bijeli vuk

Bijeli vuk

Prije dvije godine u okolini Doboja jedan lovac, Dragan Mitrović iz Osojnice, odstrijelio je bijelu vučicu. Nekako u približno isto vrijeme u okolini Prnjavora odstrijeljen je bijeli vuk! To nije uobičajen ulov i sasvim je razumljivo da se među lovcima povela rasprava o bijelim vukovima.

Bijeli vuk – kako to!?

Rade Sofrenić

Rade Sofrenić

Rade Sofrenić iz Doboja je priznati stručnjak za lovstvo. Diplomirani je inženjer šumarstva i aktuelni predsjednik Lovačkog udruženja „Fazan“ u Doboju. Interesovalo nas je kako on komentariše pojavu bijelih jedinki vučje divljači na jednom ne baš mnogo udaljenom prostoru, koji mu je dobro poznat.

– Velika je šteta da odstrijeljena vučica kod Doboja nije preparirana. U Prnjavoru su sačuvali samo kožu. Vidio sam odstrijeljenu vučicu i to nije nikakva lovačka priča. Snimio sam rep, građu tijela i tamnije pruge na prednjim nogama. Sve to govori da je zaista bio u pitanju vuk. Bijelih vukova ima u Sjevernoj Americi. Ali, kod nas – ne. Odmah treba isključiti bilo kakve genetske deformacije jer kod vukova je nemoguće parenje u srodstvu. Međutim, moguće je da se pare vuk i pas i da se dobije mješanac. Ali, malo je bijelih pasa na našim prostorima. Ono malo što ih ima uzgajaju se u gradu, u strogo konrolisanim uslovima, a ne u zabačenim selima gdje je moguć kontakt vuk – pas. Ima osnova na sumnju da je bilo unošenja ove divljači sa drugih prostora, ali… Šteta je da nije izvršena DNK analiza. Ona bi dala odgovore na mnoga nejasna nam pitanja – riječi su Radeta Sofrenića.

Vuk ili mješanac

Vuk ili mješanac

Bijeli vuk je svojevremeno odstriljen i u Dalmatinskoj Zagori. O tome je opširno pisao časopis „Dobra kob“ koji izlazi u Splitu. Po autorima ovog uglednog lovačkog časopisa mješanje psa i vuka nije prirodno „premda teoretski jest moguće“.

– Vjerovatnija je mogućnost mješanja vuka i čaglja (šakala). Međutim, do sada nije dokazan čak ni takav slučaj u nas, premda je u SAD i Kanadi otkriveno mješanje vuka i kojota – ističe dr Josip Kusak, docent Zavoda za biologiju Veterinaskog fakulteta, ujedno član Interventnog tima za velike zvijeri Uprave za zaštitu prirode.

Međutim, u istom tekstu dr Zdravko Janicki, profesor na Veterinarskom fakuletetu u Zagrebu rekao je „očito da se radi o mješancu vuka i psa, no teško je reći koje su pasmine mogle biti miješane u ovom slučaju“. Govoreći pak o razlikovanju vuka od križanca, ovaj naučnik naglašava da se u prirodi teško može odrediti radi li se o pravom vuku ili mješancu samo po tragovima i ponašanju jedinke, pogotovu ako „sumnjiva“ životinja živi s vukovima i ponaša se kao pripadnik njihovog čopora.

Facebook Komentari

One comment

  1. takodje sam videla belog vuka u planinama crne gore, na 20-tak km od kolasina. impresivno, neverovatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*