Home » Stočarstvo » Htjeti, znati i – zapeti!

Htjeti, znati i – zapeti!

Tekst i snimak: P. Daničić

Mlada porodica Popovića iz Trnova kod Sarajeva lijep je primjer kako se od poljoprivredne proizvodnje može lijepo živjeti i u nerazvijenim brdsko-planinskim krajevima. Srećko, glava porodice, Dragana, supruga mu, i djeca Bane i Stela pristojno žive od sopstvenog rada. Za njih komšije kažu da su vrijedna porodica, da svi rade, pa i djeca, pa nije čudo što imaju i lijepo žive. S obzirom da je Srećko zaposlen, supruga Dragana je „prva violina“ u farmi koka nosilja „Kis“. Pored farme radi i u njivi, u štali… Istovremeno je brižna majka, čestita supruga i dobra domaćica. U ovoj porodici sve besprijekorno funkcioniše, dobrim dijelom, zahvaljujući ovoj vrijednoj mladoj ženi.

Dragana Popović i koke
Dragana Popović i koke

Dragana i Srećko su prije pet godina bili nezaposleni. Nisu kukali ni čekali da im pomoć padne s neba. Od svojih skromnih sredstava i pozajmnicom (koju su na vrijeme vratili) izgradili su malu farmu kapaciteta hiljadu koka nosilja. Farma mala, ali ovoj porodici dovoljna da obezbijedi prihode za normalan život. Održava je uglavnom Dragana, a u radu joj pomaže svekar Simo, a priskoče suprug i djeca. Jaja sa njihove farme kupuje uglavnom lokalno stanovništvo i vikendaši iz obližnjeg vikend naselja u Rajskom Dolu. Bave se i tovom pilića za sopstvene potrebe. Na vlastitom posjedu obezbjeđuju povrće, u voćnjaku voće, a što preostane od voća služi za dobru domaću rakiju.

– I djeca se postepeno privikavaju na rad u farmi. Iako su još mali uopšte im nije mrsko ni teško da sakupljaju jaja i slažu ih u školjke. Dobro su to svještiti – hvali ih djed Simo.

Bane i Stela, kao i njihovi roditelji, shvataju da ništa ne pada s neba, niti dolazi samo od sebe i da trud nikada nije uzaludan.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*