Home » Aktuelnosti » Usvojen Strateški plan ruralnog razvoja RS za period 2009.-2015.

Usvojen Strateški plan ruralnog razvoja RS za period 2009.-2015.

www.vladars.net

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, dr Radivoje Bratić, pozdravio je usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja RS za period 2009-2015. godine u parlamentu RS, ističući da ovaj dokument predstavlja strategiju života u seoskim zajednicama RS.

dr Radivoje Bratić

dr Radivoje Bratić

“Strategija ruralnog razvoja obuhvata poljoprivredu, šumarstvo, ekologiju, zdravstvo i saobraćaj, odnosno sve što je važno za život u ruralnim zajednicama”, rekao je Bratić. On je dodao da su ovaj strateški dokument analizirali eksperti Evropske komisije koji su za njega dali apsolutno pozitivnu ocjenu. Ministar je dodao da će u finansiranju realizacije Strateškog plana ruralnog razvoja RS zajednički učestvovati sva ministarstva u Vladi RS iz svojih budžeta, ističući da nikakva, nova, sredstva nisu predviđena izvan ovog plana.

Narodna skupština RS usvojila je Strateški plan razvoja RS za period 2009.-2015. godina čiji su ciljevi poboljšanje konkurentnosti poljoprivrede i šumarstva, očuvanje prirode i racionalno gazdovanje prirodnim resursima, te poboljšanje uslova života i uvo\enje veće raznovrsnosti kod ostvarivanja prihoda u ruralnoj ekonomiji.

Vlada RS

Vlada RS

Usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja Republike Srpske za period 2009.-2015. godina omogućiće jačanje ruralnih zajednica posredstvom mjera koje će povećati zapošljavanje na i van poljoprivrednih gazdinstava i, u cjelini poboqšati kvalitet ruralnog života i rada.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u posljednje tri godine, provodi aktivnosti i izdvaja sredstva za razvoj ruralnih područja. Ono će biti koordinator u saradnji sa ostalim ministarstvima i lokalnim zajednicama koje takođe raspolažu određenim sredstvima namjenjenim za potrebe ruralnog razvoja.

Ministarstvo je, kao pripremu za donošenje Strateškog plana ruralnog razvoja Republike Srpske, u 2007. godini, realizovalo pilot projekat izrade tri programa ruralnog razvoja za tri nerazvijene opštine u RS, Šekovići, Nevesinje i Ribnik, čime je pokrenulo inicijativu da sve opštine pristupe planiranju svog ruralnog razvoja, bez ćega neće biti moguće konkurisati za sredstva Ministarstva, kao ni za namjenska sredstva iz ostalih fondova.

Ministarstvo je u 2008. godini izdvojilo 9.200.000, 00 KM za mjere kojima se podsticao razvoj ruralnih područja, u 2007. godini izdvojeno je 5.700.000,00 KM, a u ovoj godini, za sada je izdvojeno 5.600.000,00 KM. I u narednoj godini izdvajaće se sredstva jer se ruralni razvoj Republike Srpske nameće kao trajan zadatak i mora da predstavlja nacionalni, razvojni interes, Republike Srpske.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*