Home » Aktuelnosti » Turizam, zašto da ne!

Turizam, zašto da ne!

Pripremio: Petar Ilić

Osvježenje uvijek prija

Osvježenje uvijek prija

Malo je zadružnih organizacija koje poklanjaju pažnju privrednim djelatnostima koje nisu najuže vezane za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, otkup i trgovinu poljoprivrednim proizvodima, reprorukcionim materijalima za poljoprivredu i sl. O seoskom turizmu niko i ne razmišlja. A to je u mnogim krajevima lijepa šansa da ljudi na selu imaju neku dopunsku (zašto ne i osnovnu?) djelatnost koja će im obezbijediti dodatni izvor prihoda. Iskustva iz razvijenih zemalja govore da to može biti lijepa para.

Ali, postoje izuzeci. Opšta zemljoradnička zadruga „Agrojapra“ iz Donjih Agića kod Novog Grada spada u red onih koje gledaju više godina unaprijed. Zadrugari i rukovodstvo ove zadružene organizacije uvijek iznenade nekom lijepom poslovnom idejom ili inicijativom koja će osigurati kvalitetniji život na selu. A to je preduslov da se mladi zadrže u ruralnim područjima i sačuvaju ognjišta predaka.

Zdrava hrana

Zdrava hrana

Najnovija inicijativa iz ove zadruge je – razvoj seoskog turizma. Nije to baš slučajno da se baš ovdje pokrene i taj oblik multifunkcionalne poljoprivrede. Jer, dolina Japre jedan je od najznačajnijih rudarsko-topioničarskih kompleksa antičkog doba na prostorima Bosne i Hercegovine. Podiglo ga je staro ilirsko pleme Japodi, po kojima je Japra dobila ime, prije više od dvije hiljade godina, a znatno ga razvili Rimljani. To su potvrdila istraživanja koja su obavljana u Blagaj Japri, Maslovarama, Donjim Agićima – Čelopeku i Gradini kod Ćela sve do 1963. godine. Otrkića su bila senzacionalna! Nažalost, zbog nedostatka sredstava, a vjerovatno i ljudskog nemara, sve što je otkriveno, nije sačuvano – razbacano je i zatrpano. Samo su neki pokretni spomenici preneseni u Zemaljski muzej u Sarajevu gdje su sačuvani kao vrijedni eksponati. Kada bi se sakupili i vratili spomenici i predmeti odneseni iz ovog kraja, u dolini Japre mogao bi se urediti arheološki park, jedinstven u Bosni i Hercegovini. Najvrednija je svakako skulptura rudara iz četvrtog vijeka, ali i nadgrobni spomenici, alati, hladno oružje, kućni predmeti, rudarska oprema iz antičkog doba i dr.

Suveniri kao obavezan detalj

Suveniri kao obavezan detalj

Prelijepa dolina Japre smještena je u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ispog Grmeča, u zagrljaju između Sane i Une, na nadmorskoj visini od 100 do 800 metara. Zemljište, klimatski uslovi, obilje i raznovrsnost biljnog i životinjskog svijeta, predstavljaju lijepe preduslove za razvoj seoskog turizma. Ovdje su povoljni uslovi za ratarsku, stočarsku i voćarsku proizvodnju, te razvoj seoskog i ribolovnog turizma. Rijeka Japra nudi sportskim ribolovcima brojne riblje vrste kao što su: mladica, pastrmka, štuka, mrena, klen, grgeč, plotica…

– Okružena blagim proplancima Podgrmeča, protkana bistrim izvorima i nemirnim tokovima planinskih potočića koji se slivaju u čarobnu ljepoticu Japru, dolina ove rijeke liči na prekrasnu prirodnu bajku koja će uskoro prerasti u turističku oazu aktivnog odmora za mnogobrojne goste iz obližnjih gradova banjalučke i bihaćke regije, ali i privlačno mjesto za učenje i zabavu školske i studentske omladine – nadaju se u Opštoj zemljoradničkoj zadruzi „Agrojapra“ u Donjim Agićima.

Tokom avgusta 2009. godine asfaltna traka je prošla dolinom Japre: od Blagaja, gdje se ova rječica uliva u Sanu, preko Donjih Agića, Budimlić Japre i Dubovika pa sve do Hašana, rodnog sela velikog pisca Branka Ćopića, i susjednog sela Majkić Japre gdje na Radanovom polju, ispod Grmeča, izvire bistra i nestašna planinka Japra. Sada je ostalo da se poboljša snabdijevanje zdravom i pitkom vodom, koje u okruženju ima u izobilju, te obezbijede stabilnije snabdijevanje električnom strujom i kvalitetnije telefonske veze.
Donji Agići imaju osnovnu školu, ambulantu, poštu i zadrugu, koja je nosilac razvoja ovog kraja. Njen preduzimljivi direktor Milovan Antonić o razvoju seoskog turizma u ovom kraju kaže:

Milovan Antonić

Milovan Antonić

– U pogledu jačanja proizvodne orjentacije ovog kraja kao važnog segmenta za seoski turizam, zadruga je pokrenula i razvila raznovrsnu poljoprivrednu proizvodnju kod seoskih domaćinstava, kao i finalne proizvode u zadružnim pogonima. Idući u susret pripremama za seoski turizam , „Agrojapra“ je preduzela i nekoliko koraka na stvaranju uslužne infrastrukture za potencijalne goste seoskog turizma: izgradila vodenicu sa kupalištem na Japri, koja predstavlja turističku atrakciju, a sama po sebi je obrazovni ekološki centar, rekonstruisala, opremila i pustila u rad zadržni restoran „Breza“ sa 80 stolica i fontanom, izgradila benzinsku pumpu koja radi u dvije smjene i otvorila mini market.

– Kako dalje? – pitali smo našeg sagovornika.

– U narednom periodu svoju energiju usmjerićemo na pripremanje stanovništva i zadruge za ovako značajnu dodatnu aktivnost. U tom cilju započeli smo rekonstrukciju objekta za Seoski zadružni dom koji će služiti za obrazovanje, zabavu i kulturu stanovništva, naročito omladine. U okviru ovog jedinstvenog centra za kulturu i obrazovanje realizovaćemo projekte edukacije poljoprivrednika za bavljenje seoskim turizmom. Posebnu pažnju posvetićemo stvaranju smještajnih kapaciteta u seoskim domaćinstvima, usavršavanju raznih domaćih specijaliteta zdrave hrane, izgradnju zelenih pješačkih i biciklističkih staza, organizovanju raznih aktivnosti u prirodi Podrgrmeča i Potkozarja, kroz izletnički, a zatim za vikende i praznike, i boravišni seoski turizam – rekao nam je Milovan Antonić, direktor Opšte zemljoradničke zadruge „Agrojapra“ u Donjim Agićima.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*