Home » Pčelarstvo » Novembar – mjesec zatišja u košnici

Novembar – mjesec zatišja u košnici

Piše: Drago Obradović, počasni predsjednik Udruženja pčelara „Omarska“ iz Omarske

Mirnije nego obično

Mirnije nego obično

Novembar je prvi pravi mjesec u kome pčele miruju, kad leglo svuda prestaje i kad su pčele sklupčene. Pošto je tek početak zimske sezone ovo bi trebalo da bude mjesec zatišja u košnici, a ni pčele nisu previše zahtjevne u ovo doba godine, ne troše previše hrane (manje od jedan kilogram po košnici za cijeli mjesec) niti su podložne bolestima. Ne savjetuje se dodavanje šećernih ili šećerno mednih pogača u ovo vrijeme, one bi samo izazvale pčele da ih troše i da se udaljavaju od klubeta. Pravi problemi će doći tek krajem zime koja će iscrpiti društvo i ono će biti na pravim iskušenjima tek početkom iduće kalendarske godine. Kao što će se naglašavati u savjetu za sve preostale zimske mjesece, ono što pčelama najviše treba od pčelara tokom zime je mir. Svako otvaranje i intervencija u košnici mora biti pažljivo smišljena i sprovedena u djelo sa jakim razlogom.

Gornja leta na košnicama ne treba zatvarati, mogu se tokom cijele zime ostaviti otvorena, što će biti jako korisno pčelama zbog svježeg vazduha i prilikom zimskih pročisnih letova. Pčelari koji imaju žičane podnjače (koje su na pčelinjacima sada neuporedivo više prisutne nego ranije) praktikuju dvojaka rješenja – da ih ostavljaju otvorenim, kao i suprotno – da ih zatvaraju tokom zime. Otvorene podnjače će nešto povećati potrošnju hrane preko zime ali neće štetiti srednjim i slabijim društvima, dok se kod slabijih društava mogu zatvoriti. Pčelari koji ih drže otvorenim tokom zime, zatvaraju ih u rano proljeće, kada započne leglo, ali treba reći da je sve više i onih koji uopšte ne zatvaraju podnjače (osim pri tretiranju protiv varoe) – drže ih otvorene cijele sezone.

žičana podnjača

žičana podnjača

Postoji i suprotno mišljenje o žičanim podnjačama, koje ne samo da je protiv otvorenih podnjača nego čak potencira i sužavanje donjih leta (pa i zatvaranje) tokom zime, s tim da gornja leta budu otvorena. Svaki pčelar bi za sebe morao da odluči šta će od toga da primjeni, a jedan od savjeta je da možda isproba i više različitih postupaka i da se na licu mjesta uvjeri koji najviše odgovara njegovim društvima. Veće utopljavanje košnica sada svakako nije preporučljivo i nema razloga, dok će krajem zime i na proljeće to moći da se preporuči.

Ako je propušteno da se zaštite leta od ulaska miševa i rovčica to obavezno učiniti sada s tim da se prethodno pregleda da miševi nisu već u košnici. Ukoliko treba neki dio ili cijelu košnicu zamijeniti, krajnje je vrijeme da se to uradi. Zaštitu od vjetrova obavezno treba obezbijediti. Pčelarske prostorije i opremu treba u ovom mjesecu očistiti, eventualno popraviti oštećene dijelove košnice, a staro škartirano saće pretopiti i vosak zamijeniti za satne osnove.

Pravi se rekapitulacija tekuće i pripremaju planovi za narednu godinu sa svim aktivnostima i datumima kada šta uraditi. Vrijeme je za prisustvovanje debatnim klubovima, predavanjima, seminarima… Čitati pčelarske knjige i časopise i podsjećati se na važno, a možda već zaboravljeno.

Ukoliko već nije izvršeno tretiranje pčelinjih društava protiv varoe predlaže se tertiranje oksalnom kiselinom kojom su u našem Udruženju postignuti odlični rezultati. Ali, prethodno pčelare teoretski i praktično upoznati o radu i rukovanju oksalnom kiselinom.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*