Home » Lov » Nova lovačka kuća

Nova lovačka kuća

Darodavac Petar Vuković

Darodavac Petar Vuković

Selo Gornji Brodac, atar Vukovac. To su Lugovi, centar lovišta. Na ivici šume, pored velikog kanala lovci sekcije iz ovog sela izgradili su novu lijepu lovačku kuću. Zemljište za ovaj objekat poklonio je mještanin Petar Vuković. Lovačka kuća je dimenzija 9,25 sa 5,25 metara s tim što ima i lijepu nastrešnicu površine dvadesetak kvadratnih metara. Udaljena je kilometar i po od Save, a četiri i po kilometra od centra sela. Njen završetak lovci iz Gornjeg Broca obilježili su na pravi način.

– Ova lijepa lovačka kuća je plod dobrovoljnog rada naših lovaca – riječi su Miloša Krsmanovića, sekretara Lovačkog udruženja „Golub“ iz Broca. – Oni su dali oko 160 dana dobrovoljnog rada tako da nikome nije plaćen ni najmanji iznos za obavljene radove. Veliku pomoć pružile su nam firme „Brodac promet“, „Limar Rajko“, „Oktan promet“, „Termoelektro“ Brčko, Zemljoradnička zadruga „Mitrović“ Ostojićevo, Mlin „Dukat“,“DMK trejd Kićanović“ i „Meridijana“, te Osnovna škola „Petar Kočić“, lovačke sekcije iz Donjeg Broca i Velinog Sela, a materijalna podška nije izostala ni od matičnog Udruženja. Ovdje ćemo da se okupljamo, družimo, odavde ćemo polaziti u lov.

Lovci iz Gornjeg Broca

Lovci iz Gornjeg Broca

Ovo je druga lovačka kuća u lovištu kojim gazdruje LU „Golub“ iz Broca. Prva je izgrađena u Ostojićevu. Lovci ovog kraja izgradili su više visokih čeka i drugih lovno-uzgojnih i lovno-tehničkoh objekata. Njihovo lovište, tipično nizijsko, najniže od svih u Republici Srpskoj, spada u red najuređenijih. Posebna pažnja poklanja se čuvanju i reprodukciji divljači. Lovište se prostire na 11.230 hektara od čega je 9.500 hektara lovno produktivnih površina. Najrasprostranjenija divljač ovdje su fazani, zečevi i srne, a ima i dosta migracione divljači: prepelica, divljih pataka, divljih gusaka, goluba grivnjaša… Iz susjednog Srema veoma često prelaze visok divljač. (P. I.)

Facebook Komentari

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*