Home » Aktuelnosti » U toku izrada strategije savjetodavstva u RS

U toku izrada strategije savjetodavstva u RS

Drugi pišu

„Poljoprivredno savjetodavstvo u EU i u zemljama okruženja“ naziv je međunarodnog skupa, prvog ove vrste, koji je u organizaciji Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS počeo danas (24. septembra o. g.) u Banjaluci.

Visoki standardi EU

Visoki standardi EU

Direktor ove agencije Dragoljub Malinović rekao je da je ovaj skup prvenstveno namijenjen radnoj grupi savjetodavaca i institucijama u RS koje učestvuju u izradi Strategije savjetodastva, kao i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede čija je nadležnost usvajanje i provođenje ovog dokumenta od presudne važnosti u pripremama za ulazak u EU.
„Zbog toga u radu ovog skupa najneposrednije učestvuju i eksperti za oblast savjetodavstva iz evropskih zemalja Holandije i Švedske, a tu su i konsultanti iz Srbije, Slovenije i Hrvatske i zato očekujemo da ćemo putem razmjene njihovih iskustava osposobiti stručne i pouzdane timove za savjetodavni rad u svim ruralnim sredinama u RS, doslovno, u svakom dvorištu i na njivi“ rekao je Malinović.
On je naglasio da od budućih osposobljenih i stručnih savjetodavaca očekuje da pomognu poljoprivrednim proizvođačima i farmerima u RS da postignu konkurentnost svojih proizvoda na evropskom tržištu, što predstavlja i najkonkretnije pripreme agrara za ulazak u EU, ali i za korišćenje sredstava iz predpristupnih fondova koja izdvaja EU za te namjene.
Na današnjem okruglom stolu o iskustvima zemalja iz okruženja u razvoju poljoprivrednih savjetodavnih službi, te o razvoju i trenutnom položaju poljoprivredne savjetodavne službe Srpske učesnicima je govorio pomoćnik ministra poljoprivrede RS, Zoran Kovačević, a o iskustvima Srbije u ovoj oblasti govorio je pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Slobodan Teofanov.
Učesnicima skupa obratila se i šef Odsjeka za poljoprivredno savjetodavstvo u federalnom Ministarstvu poljoprivrede, a iskustva Slovenije i Hrvatske predstavili su Igor Hrovatin iz slovenačke komore i Ivka Veić iz Hrvatskog poljoprivrednog zavoda, dok je o holandskoj savjetodavnoj službi u poljoprivredi govorio konsultant Jan Bultius – piše SRNA.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*