Home » Pčelarstvo » Pčelarstvo Tuzlanskog kantona

Pčelarstvo Tuzlanskog kantona

Na području Tuzlanskog kantona radi 14 udruženja pčelara, u svakoj opštini po jedno i u Tuzli – dva. Zajedno imaju oko 1.100 članova čiji broj košnica je oko 45.000. Ova udruženja pčelara udružena su u Savez pčelara Tuzlanskog kantona čiji predsjednik je Fehro Mustabašić. S njim smo razgovarali o aktulenim pitanjima razvoja pčelarstva u ovom kraju.

Fehro Mustabašić

Fehro Mustabašić

– Pčelari Tuzlanskog kantona imaju podršku vlasti, a Savez je spona između vlasti i pčelara. Pored podsticajnih sredstava na nivou Federacije BiH, pčelari dobijaju finansijsku podršku iz kantonalnih i opštinskih izvora. Svake godine Savez aplicira na sredstva namijenjena za udruženja građana i naučno-istraživački rad i zadovoljni smo onim što dobijamo – kaže predsjednik Mustabašić.
Po njegovim riječima postoji jedno pogrešno shvatanje da tuzlanski bazen, kao industrijski region, ima ekoloških problema i da se to može odražavati na kvalitet meda. Međutim, u Tuzli i okolini se proizvodi veoma kvalitetan med. To potvrđuju i analize labaratorija javnog zdravstva koje daju dokumente o ispravnosti meda na čemu ovdašnji pčelari insistiraju. Ustvari, samo južni dio grada predstavlja industrijsku zonu, a svi ostali dijelovi grada, a posebno okolina, su ekološki besprijekorni. Najveći pčelinjaci su u rubnim područjima Tuzlanskog kantona i tamo je zavidna proizvodnja meda i drugih pčelinjih proizvoda. U pitanju je područje Gornje Tuzle, Simin Han, Čelić, Teočak, Sapna, Kladanj te rubni dijelovi opština Lukavac, Gradačac i Gračanica. Sve su to brdsko-planinski krajevi na nadmorskoj visini od oko 600 metara gdje su uslovi za pčelarenje izvanredni. U pitanju su potpuno neneseljena ili slabo naseljena područja bez industrijskih kapaciteta, priroda je ekološki netaknuta i pčelari su, slobodno se smije reći, otkrili te krajeve.
– Naši najveći problemi vezani su za trovanje pčela – kaže predsjednik Mustabašić. – Sa ovim problemom sreću se i stacionarni i seleći pčelari. Područja Gradačca, Srebrenika, Gračanice i Čelića su izrazito voćarski krajevi. Upotreba hemijskih sredstava u voćarstvu je rasprostranjena i veoma često stradaju pčele od tih sredstava. Malo možemo uraditi na sprečavanju tog problema. Sada smo se angažovali na edukaciji voćara. Pokušavamo da im stavimo do znanja od kolikog su značaja pčele za opraživanje njihovih voćnjaka i da oni imaju ekonomskog interesa da štite pčele. Podršku u ovom poslu pruža nam i čuvena Kompanija „Bajer“ iz Njemačke. Inače, naše područje nije karakteristično po bolestima pčela. Pčelari su dobro educirani i uspješno izlaze na kraj sa varoom i drugim bolestima. Ukupni godišnji gubici se kreću oko 20 do 22 odsto, što je u granicama normale. Od velikog je značaja da imamo uspješnu saradnju sa veterinarskom službom. Naročito su se osposobile za bolesti pčela veterinarske stanice u Tuzli i Živinicama.
– A kako stoje stvari sa plasmanom meda? – bilo je naše posljednje pitanje.
– Nemamo velikih problema oko plasmana meda. Najčešće naši pčelari prodaju med i druge pčelinje proizvode na kućnom pragu. Neke velike firme prodaju naš med u marketima i ta saradnja je, za sada, uspješna. Najkraće rečeno, nema viška meda na području Tuzlanskog kantona, sve se blagovremeno prodaje i ne patimo sa zalihama – rekao nam je Fehro Mustabašić, predsjednik Saveza pčelara Tuzlanskog kantona.
Razgovor vodio: P. ILIĆ

Facebook Komentari

One comment

  1. dali otkupljujete trud gljive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*