Home » Povrtarstvo » Optimalno vađenje krompira

Optimalno vađenje krompira

Na više poljoprivrednih sajmova, njemačka firma „Grim Landmašinen-fabrik“ oduševila je poljoprivredne stručnjake i poljoprivredne proizvođače novom samohodnom mašinom za vađenje krompira opremljenu mnogim poboljšanjima. I okitila se zlatnim medaljama.

Mašina za 21. vijek

Mašina za 21. vijek

To je četveroredna mašina koja radi tako da kvalitet rada, učinak i prilagođenost uslovima budu optimalni. Mašina ima uređaj za upravljanje, odnosno računar koji usklađuje saradnju između više senzora za broj okretaja, pritisak u hidrauličnom pogonskom uređaju, debljinu sloja iskopanih gomolja koji prolaze glavnim sitom mašine, težinu gomolja na kosom elevatoru i za voznu brzinu. Pomoću tih podataka automatika podešava, na primjer, elemente za prosejavanje i čišćenje zemlje.

Na nagnutim površinama automatika obavlja dodatne zadatke. Poboljšava držanje pravca vožnje, aktivira tzv. automatiku horizontiranja koja kompenzuje nagib mašine i podešava pogon pojedinih traka da prenosnik gomolja radi kao da mašina vozi vodoravno, i drugo. Kose prihvatne ploče na spoljnoj strani humaka su pomične, tako da se mašina može preurediti na redove sa razmacima od 0,75 do 0,90 m. Sklapanjem spoljnih ploča transportna širina te četvororedne mašine se smanjuje, tako da zadovoljava odredbe o širini vozila u prevozu javnim saobraćajnicama.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*