Home » Aktuelnosti » Od sela do sela

Od sela do sela

RAZBOJ LIJEVČE – U selu Razboj Lijevču kod Srpca gradi se nova školska zgrada. Ovdje ima 40 učenika od prvog do šestog razreda koji će se, svakako, najviše obradovati novoj školi. Za izgradnju ovog školskog objekta, koji će imati dvije učionice, zbornicu, tri sanitarna čvora i kotlovnicu za centralno grijenje, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izdvojilo je skoro 140.000 konvertibilnih maraka.

dr Radivoje Bratić

dr Radivoje Bratić

SUPAČ POLJE – Svečano je predat saobraćaju asfaltni put Supač Polje – Vagan – Podgora u opštini Milići. U asfaltiranje ove saobraćajnice duge 1,6 kilometara Vlada Republike Srpske uložila je 225.000 , a opština Milići 40.000 konvertibilnih maraka. Na svečanosti je govorio i dr Radivoje Bratić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. On je ukazao na važnost stvaranja uslova za kvalitetniji život u ruralnim područjima naglasivši da skoro 80 odsto teritorije Republike Srpske čine ruralna područja. On je ovom prilikom rekao da je Vlada usvojila Program razvoja ruralnih zajednica koji je dobio podršku Evropske komisije kao savremen dokument.

Dobar rod

Dobar rod

BORIKE – U Borikama kod Rogatice vađenje krompira je „posao godine“. Ovo povrće je dobro rodilo. Ovdje se uspješno proizvodi i sjemenski krompir na čemu su angažovani Udruženje poljoprivrednika „Solanum-produkt“, AD „Agrokombinat“ i DOO „Agros“. Zasijano je ukupno 66 hektara sjemenskog krompira i očekuje se rod težak 1.200 tona. Ukupno je zasijano krompirom 230 hekatara i procjenjuje se da će vrijedni povrtlari unijeti u skladišta 3.300 tona kvalitetnog kromira. Prvi rezultati govore da bi ove procjene mogle biti i premašene.

Svaka kap dragocjena

Svaka kap dragocjena

SUVO POLJE – U selu Suvom Polju kod Bijeljine uspješno radi Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi „Tomo Mijatović“, koji djeluje u sastavu Društva dobrovoljnih davalaca krvi „Rudar“ iz Ugljevika. Broji sedamdesetak članova. Nedavno je ovaj Aktiv organizovao akciju dobrovoljnog darivanja krvi na koju se odazvalo 68 davalaca, ali krv je dalo njih 60. Među njima su bili i prijatelji iz Loznice, Koceljeva, Sremske Mitrovice, Martinaca, Zemuna, Beograda, Kostolca, Jagodine, Lopara, Gacka, Ugljevika i Bijeljine.

DVOROVI – Na Petoj međunarodnoj smotri svadbarskih običaja u Zrenjaninu Kulturno umjetničko društvo „Dvorovi“ (opština Bijeljina) osvojili su prvo mjesto. Konkurencija je bila jaka. Učestvovala su kulturno umjetnička društva i grupe iz Slovačke i Rumunije te Ivanjice, Negotina, Zrenjanina, Pecke i još nekoliko mjesta Srbije. Dvorovljani su nastupili sa koreografijom „Pošla Rumena na vodu“ koju je pripremio koreograf iz Dvorova Slobodan Jekić.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*