Home » Pčelarstvo » Ješići nastavljaju tradiciju

Ješići nastavljaju tradiciju

Brojni primjeri govore da najuspješniji pčelari, po pravilu, imaju podršku u svojim „boljim polovinama“. Ukoliko se ne angažuje i supruga na pčelinjaku i oko pčelinjaka, teže se stiže do uspjeha. Dragan i Dana Ješić iz Bratunca, članovi lokalnog Udruženja pčelara „Kesten“.  smjestili su svoje paviljone sa pčelama u Grabovačkoj Rijeci. Imaju 66 LR košnica i spadaju u kategoriju stacionarnih pčelara.

– Moj djed i otac su se bavili pčelarstvom – kaže 56-godišnji Dragan Ješić. – Nastavljamo tradiciju s tim što prihvatamo sve što je savremenije i efikasnije u pčelarstvu. U Rusiji sam vidio smještaj pčela u paviljone i tako sam uradio na svom pčelinjaku. Inače, moj pčelinjak je smješten u ekološki čistom kraju koji je bogat pčelinjom pašom, posebno bagremom. U Grabovačkoj Rijeci ima dovoljno livadske paše, lipe, divlje i gajene maline, proljetnog i jesenjeg vrijeska… Da bih produžio period medobranja odlučio sam se za gajenje facelije. Ova medonosna biljka je pokazala sve svoje kvalitete na mom posjedu. Počeo sam sa pola hektara, a sada je uzgajam na dva hektara. Sijem sortu Julija, a sjeme nabavljam kod braće Ljubojevića u semberskom selu Brocu. Facelija ne zna omanuti. Obezbjeđuje odlične prinose meda.

LR košnice
LR košnice

Ješići kažu da su srećni pčelari jer ih bolesti zaobilaze. To je svakako i njihova zasluga je održavaju besprijekornu higijenu na pčelinjaku, sve mjere zdravstvene zaštite pčela obavljaju blagovremeno. U borbi protiv varoe koriste „varolik“ i „mitak“, a stavljaju ram građevnjak u svoje košnice. Inače, sve što treba za košnice ovaj pčelar sam izrađuje. Jedino kupuje ramove.

Na pčelinjaku Ješića proizvode se i matice. Istina, samo za vlastite potrebe. Imaju 32 oplodnjaka i posao uglavnom dobro ide.

– To je porodični posao. Supruga mi je glavna pomoć. Nije teško raditi sa pčelama ako se obezbijedi kontinuitet i sistem u radu. Pored meda proizvodimo i izvijesne količine matične mlječi, propolisa i polena. Nemamo problema sa tehnologijom pčelarenja ni sa pašom, ali tržište je nesređeno. Nema organizovanog  otkupa meda tako da sve proizvedene količine prodajemo kod kuće ili na pijaci. To je jedan od najbitnijih razloga što zadržavamo postojeći obim proizvodnje – riječi su Dragana Ješića, pčelara iz Bratunca. (P.I.)

Facebook Komentari

4 komentara

 1. nas deka je najbolji pcelar!!!!!pcele nece kod swakoga!!!!! 😀

 2. Dragan i dana su naj u pcelarstvu…..

 3. MOJ DEDA JE NAJ PCELAR
  AL JE U DUGOVIMA
  PIJE:
  RAKIJU I PIVO
  IMA MECKU STARU PISE:
  WELIBOR

 4. jesici dobili nagradu od 300km na poljoprivrednom sajmu <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*