Home » Lov » Devet decenija lovstva u Semberiji

Devet decenija lovstva u Semberiji

Naslovna strana monografije

Naslovna strana monografije

Naše preduzeće je nedavno predstavilo čitaocima još jedno zanimljivo izdanje. Riječ je o monografijiji „Devedeset godina Lovačkog udruženja *Semberija* Bijeljina 1919 – 2009“ autora Petra Ilića. Knjiga je objavljena u okviru obilježavanja jubileja ovog lovačkog udruženja, izuzetno je tehnički opremljena i ukusno dizajnirana za šta zasluge pripadaju Štampariji „Mix press“ iz Bijeljine, koja ju je i štampala.

Na oko 170 strana B-5 formata našli su se brojni podaci i činjenice iz istorije lovstva u sembersko-podmajevičkom kraju.  Monografija je bogato ilustrovana fotografijama, ali i dokumentacijom iz prošlosti  lovstva u ovom kraju.

U uvodnom tekstu  pod naslovom „I puška ima – dušu!“ Vasilije Savić, aktuelni predsjednik Lovačkog udruženja „Semberija“ iz Bijeljine, je zapisao:

– Naši prethodnici, koji su 1919. godine utemeljili Lovačko društvo u okrilju tadašnje Šumske uprave, a ubrzo mu dali ime „Podrinje“, okupljalo je ugledne ličnosti toga vremena kako iz grada tako i iz sela Semberije i podmajevičkog kraja. Motiv lova nije bio ovaj današnji, ali tokom svih minulih devet decenija cijevi su bili isti – zaštita divljači kao najljepšeg dijela prirode. Generacije su se smjenjivale. Veoma često, u zaostavštini preminulih lovaca nasljednicima je ostajala i lovačka puška. I amanet –  loviti s mjerom, pošteno, dostojanstveno, ne ukaljati obraz i lovačku čast.

O tim i takvim lovcima govori ova knjiga.

Facebook Komentari

3 komentara

  1. Interesuje me gdje bi u što bržem roku mogao nabaviti ovu knjigu,nadam se da ću dobiti informaciju.Unaprijed hvala!!!

  2. Marko, zovnite na tel. (+387 ako zovete van BiH) 055/202-605 ili na e-mail bcbn@teol.net da se dogovorite sa autorom o nacinu nabavke knjige (ako ima jos koja).

  3. Marko Perendić

    Hvala Dejane,radim diplomski rad na temu lovnog turizma na prostoru RS,pa vjerujem da bi mi ova knjiga mogla poprilično koristiti,hvala još jednom!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*