Home » Aktuelnosti » „Dani povrća“ u Crnjelovu

„Dani povrća“ u Crnjelovu

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i opštine Bijeljina, a u organizaciji Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Farmer“, u Crnjelovu kod Bijeljine, i ove godine, održani su „Dani povrća“. Manifestacija koja se organizuje treću godinu zaredom okupila je tridesetak poljoprivrednih proizvođača iz ovog semberskog sela.
Stevo Grujičić iz Gornjeg Crnjelova povrće, papriku i kupus proizvodi na pet dunuma. Ova godina, kaže, jedna je od lošijih.
– Nekada sam izvozio u Dalmaciju. Samo sam kupus sadio na 15 dunuma. Za jednu sezonu kupim traktor i napravim kuću. A danas nema ni za kiselu vodu. „Sava“ ne radi, tržište nesigurno i džaba radimo. Smanjio sam proizvodnju ali opet ne mogu da prodam sve što proizvedem. Žalosno je da vrećica paprika košta jednu marku a da je opet niko neće – kaže čiča Stevo.
U Crnjelovu živi oko 1300 domaćinstava, od kojih se poljoprivrednom proizvodnjom bavi oko 70 odsto stanovništva. Ovo selo, osim po paprici, kupusu i drugom povrću, poznato je nadaleko i po proizvodnji lubenice.
– Imao sam ove godine oko 20 dunuma pod lubenicom. Rana sorta „bacila“ je oko 60, a ova kasnija oko 40 metara po dunumu. Nisam puno uložio pa se nadam da ću pokriti troškove. A o nekoj zaradi ne možemo ni razmišljati. A zemlju moramo raditi i od nečega živjeti – kaže Živorad Stevanović iz Gornjeg Crnjelova.
Milenko Ružičić, iz Organizacionog odbora manifestacije, podsjetio je da je 60 odsto semberskog povrća proizvedeno upravo u Crnjelovu.
– Naše selo ima dugodišnju tradiciju u povrtlarstvu. Nekada je povrće uzgajano na tradicionalan način a danas već imamo standarde koji zadovoljavaju evropsko tržište – rekao je Ružičić, ocjenjujući manifestaciju kao veoma uspješnu.
I diplomirani inženjer poljoprivrede Vanja Radić ocijenila je ovogodišnje „Dane povrća“ kao veoma korisne za poljoprivrednike.
– Proizvođači imaju priliku da razmijene iskustva i prezentuju proizvode. Mi u Semberiji proizvodimo dobro i kvalitetno povrće ali niske cijene i neobezbjeđen plasman sve više ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju i zato su ovakve manifestacije dragocjena podrška poljoprivrednicima – kaže Radićeva.

Nagrade najboljim proizvođačima

Nagrade najboljim proizvođačima

Načelnik odjeljenja za privredu u opštini Bijeljina Predrag Jović podsjetio je ovom prilikom da je poljoprivredna proizvodnja jedan od starteških pravaca razvoja ove regije.
– Samo organizovana proizvodnja i otkup mogu omogućiti semberskim poljoprivrednicima izlazak na domaće ali i evropsko tržište. Svjesni smo nedostatka prerađivačkih kapaciteta i hladnjača ali i činjenice da je kvalitet semberskog povrća i voća neupitan. Kako bismo podržali poljoprivrednu proizvodnju na ovom području osnovali smo i Agrarni fond. Ove godine planirali smo oko 200.000 KM za dodjelu bespovratnih sredstva za kalcifikaciju zemljišta a za pomoć udruženjima i podršku poljoprivrednim manifestacijama biće izdvojeno oko 100.000 konvertibilnih maraka – precizirao je Jović.
U okviru ove manifestacije održana su i stručna predavanja na temu „Dostignuća u povrtlarskoj proizvodnji“ – na kojima su izlagali eminentni stručnnjaci, profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, Đorđe Glamočlija, Đorđe Moravčević i Vukašin Bijelić.
Dodijeljene su i nagrade najboljim i najuspješnijim poljoprivrednim proizvođačima. Prema ocjenama stručnog žirija nagrađeni su za proizvodnju lubenice Ostoja Bošnjaković, krastavaca Savo Ružičić, kupusa Dragiša Stević, karfiola Dragiša Stojanović, paprike Aco Živanović, luka crvenog Tomislav Nešlić, dinje Dragana Petrović, plavog patlidžana Stanislav Bešlić i paradajza Mišo Despotović.
Posjetioci su mogli da probaju i kupus spremljen na tradicionalni, semberski način. Prvu nagradu za pripremanje ovog jela osvojili su, takođe Crnjelovci, Dejan Gajić, Ilija Milanović i Mile Jevremović.
S.R.M.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*