Home » Pčelarstvo » „AA Košnica“ puna prednosti

„AA Košnica“ puna prednosti

Nije preostalo baš puno vremena da Šemso Hodžić, ugledni pčelar iz Teslića, potroši i šestu „banku“ svoga života. Još u mladosti je počeo pčelariti kao hobista, a u posljednjih petnaestak godina istinski je profesionalac u ovom poslu. Baveći se pčelarstvom otišao je i dalje. Uspješno se bavi inovacijama u pčelarstvu. Tvorac je „AA Košnice“ za koju je 2000. godine dobio vrijedna priznanja (srebrne medalje) na prestižnim međunarodnim manifestacijama u Ženevi i Budimpešti. I dalje se uspješno bavi inovacijama u pčelarstvu sa ciljem da poboljša uslove života pčela. A one će to znati da vrate. On se na ovaj način odužuje prirodi, i samoj pčeli, za sve ono što nesebično pružaju. U istraživački rad u oblasti pčelarstva i izradu pčelarske opreme te izradu tehničke dokumentacije za patente, rad u pčelinjaku i marketing uključio je cijelu porodicu.

Komfor u košnici

– Šta je to, najkraće, „AA Košnica“? – pitali smo Šemsu Hodžića.

AA Košnice

AA Košnica

– To je najnoviji tip košnice koja služi za smještaj pčelinje zajednice, sa posjedovanjem u istom prostoru plodišta i medišta te pratećim sadržajima koji se pojavljuju kao potreba jedne pčelinje zajednice. Njen osnovni cilj je da poboljša uslove života pčele, a samim tim da poveća reprodukcionu moć pčelinje zajednice, te lančanim principom poveća proizvodnju pčelinjih proizvoda. Ova košnica obezbjeđuje smješataj pčelinjeg društva u ambijent koji će obezbijediti udoban i trajan prostor sa pomagalima koja će smanjiti uznemiravanje pčela – glasio je njegov odgovor.
Inovator iz Teslića ima rješenja za smještaj pčelinjih zajednica u košnice koje su u obliku kocke ili kvadra. Pravljene su od drveta, a u novije vrijeme i od stiropora i drugih izolacionih materijala. Pored ovih ima i druge koje su zvonastog oblika i pravi ih od slame ili loze. One se oblijepe raznim materijalima za zaštitu od toplote, odnosno hladnoće. On sam kaže da sva dosadašnja rješenja imaju soje prednosti kao i nedsotatke. Sama činjenica da ima više rješenja govori da neme idelanih košnica.

Trnka, ali…

O prednostima „AA Košnice“ naš sagovornik kaže:

Hodžić u pčelinjaku

Hodžić u pčelinjaku

– Staništa pčela u prirodi su dubovi drveta, usjeci stijena i druga prirodna skloništa, po kojim je uzorima čovjek i napravio prvu košnicu. Košnice su pravljene od loza ili su korišteni dijelovi šupljeg stabla koje je zaštićavao raznim premazima izolazionih materijala kako bi košnicu osposobio za boravak pčelinje zajednice. Njene prednosti su što je čovjek mogao odabrati i prilagoditi mjesto stacioniranja pčelinjaka. Reprodukciona sposobnost u ovakvim košnicama je dobra, ali pristup radi korišćenja proizvoda nije daleko otišao od onog u prirodi. Rješavajući problem napravljene su košnice u obliku četvrtastog sanduka koji se u mnogo čemu poboljšale uzgoj i iskorišćavanje proizvoda pčele, kao i humaniji pristup pčeli. Činjenica da se i do danas zadržala pletena košnica „trnka“, ukazuje da je to najprirodniji oblik koji pčela prihvata i najbolje se razvija. Da bih iskoristio prednosti sanduka, zbog svoje prednosti i komercijalnih razloga, a izbjegao njegove konstruktivne nedostatke, konstruisao sam košnicu, čije su prednosti očite.

Dvostruka iskorištenost prednosti

Uz sve i ukras

Korisne, ali i lijepe

„AA Košnica“ ima dužinu od 90 cm, široka je 56, a visoka 60 cm. Ima dva niza trokutastih ramova u istoj ravni koje dijeli rešetka kada se koristi kao medište i plodište. Bez rešetke može da se koristi kao ukupna cjelina plodišta. Ispod ramova nalazi se varozna mreža kroz koju propadaju uginuli paraziti i otpaci na multifunkcionalni pod koji se izvlači ispred poletaljke. Dužina poda-ladice je do polovine horizontalne ravni, odnosno do kraja prvog niza ramova. Ispod drugog ramova je takođe multifunkcionalni pod i izvlači se nazad, a služi za potrebno prehranjivanje i tretiranje pčela. Kod „AA Košnice“ maksimalno je iskorišćena unutrašnja toplina i maksimalno spriječeno stvaranje vazdušnih vrtloga koji stvaraju nepoželjnu vlagu, a potom gljivice kao uzročnike brojnih oboljenja. Pristup košnici je sa zadnje strane i smanjuje rashlađivanje mladog legla. Pri tretiranju i prehranjivanju zajednica se ne mora uznemiravati jer se košnica ne otvara. Pošto se košnica otvara odzada, nesmetano se može stavljati jedna iznad druge i tako se racionalnije iskorišćava prostor. Kada se sve sabere, lako je doći do zaključka da je „AA Košnica“ najbliža sanducima u principijelnom smislu njene konstrukcije i najbliža „trnki“ u njenom fizičkom obliku, tako da su iskorištene prednosti i jedne i druge vrste košnica.
P. ILIĆ

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*