Home » Aktuelnosti » Značajni izvozni rezultati

Značajni izvozni rezultati

Opština Ugljevik poznata je kao voćarski kraj. Izuzetno povoljni geografski i klimatski uslovi omogućili su podmajevičkom kraju uspješnu proizvodnju voća, posebno kvalitetne šljive . A da je tako potvrđuje i činjenica da se već tri godine ugljevička šljiva izvozi na rusko tržište. Ove godine mještani majevičkih sela Tutnjevac, Puškovac i Korenita isporučili su 600 tona ranih sorti i oko 200 tona šljive stenlej, s tim što ovi podaci nisu konačni. Organizovan i siguran plasman dobar je podsticaj za rad, kažu ugljevički voćari.
Mićo Gavrić iz Tutnjevca do sada je predao 1,5 tonu šljive a do kraja sezone će još toliko.
– Imam pod šljivom oko pet hektara. Imam i drugog voća ali znatno manje. Naša šljiva je odličnog kvaliteta i to je ovom saradnjom sa Rusima i potvrđeno. Budući da u ovom brdovitom kraju kraju pšenica i kukuruz lošije uspijevaju, mnogima od nas ovo je jedini izvor primanja. Zato me raduje što se sve više mladih okreće voćarstvu – kaže ovaj ugledni domaćin.

Panorama Ugljevika

Panorama Ugljevika

Izvoz za Rusiju po veoma povoljnim uslovima, cijenom od 70 pfeninga za kilogram šljive rane sorte i 50 pfeninga za kilogram šljive stenlej i što je veoma važno isplatom u roku, organizovalo je preduzeće „Bojin“. Vlasnik ovog preduzeća Milo Stojić podsjeća da je u ovoj godini na rusko tržište do sada izvezeno oko 800 tona majevičke šljive.
– Nastojaćemo iduće godine povećati količine šljive ali i drugog voća. Organizovali smo nove zasade trešnje za koju je rusko tržište takođe zainteresovano – kaže Stojić.
U Tutnjevcu kod Ugljevika sa radom je prije dvije godine počelo i Udruženje voćara „Eko-voće“ koje okuplja oko tridesetak voćara. Predsjednik Udruženja Darko Milošević kaže da se voćarstvo na ovom području intezivno razvija.
– Nastojaćemo obezbjediti i potrebne standarde za tržište Evropske unije, konkretno Euro GAP HASSAP sertifikat. Tada ćemo naše voće moći izvoziti i u druge evropske zemlje – rekao nam je Milošević.
Poslednjih dvadesetak godina šljivici na ovom području, u kojima je bilo oko 800.000 stabala, stradali su iz raznoraznih razloga. U cilju njihovog zanavljanja, opština Ugljevik usvojila je još 2001. godine odluku kojom se iz budžeta, iz rente za neobnovljive resurse koju opštini plaća ugljevička termoelektrana kao naknadu za proizvodnju električne energije, za revitalizaciju voćarstva izdvajaju značajna sredstva. Iz ovih sredstava do sada je za voćare besplatno nabavljeno i podijeljeno oko 300.000 sadnica a isto toliko zasadili su i sami voćari.

Načelnik Vasilije Perić

Načelnik Vasilije Perić

Načelnik opštine Vasilije Perić podsjeća da je voće, osim proizvodnje električne energije i uglja, jedan od ugljevičkih proizvoda koji svoje mjesto može pronaći na ino-tržištu.
– Poljoprivreda a posebno voćarstvo je jedan od strateških ciljeva koji su definisani i Strategijom razvoja ove opštine. U proteklim godinama opština je stimulisala voćare sa dvije konvertibilne marke po novom zasadu i subvencionirala je kamate poljoprivrednika. U narednom periodu biće uložena značajna sredstva u izgradnju hladnjača i pogona za preradu voća, jer je ovo jedan od načina kojim se pokušava revitalizovati privreda. Podrška lokalne uprave ovom i sličnim projektima biće i ubuduće maksimalna – zaključio je Perić.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*