Home » Aktuelnosti » Dominacija poljoprivrede

Dominacija poljoprivrede

Opština Šamac, smještena na obali Save, spada u red izrazito agrarnih. Zauzima centralni dio Posavine. Učešće poljoprivrede u ukupnoj strukturi privrede je preko 50 odsto. Zanimljiv je podatak da ova opština ima ukupno 18.366 ha, a od toga je 14.623 hektara poljoprivrednog zemljišta. Zanimljivo je da ovdje ima itekako dosta poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini – čak 2.883 hektara. Planirano je da se ovo zemljište putem koncesija i zakupa stavi u funkciju kako bi se njegovom obradom postigli ozbiljniji poslovni rezultati.
Sela su u ovom dijelu Posavine napredna i karakteriše ih savremena poljoprivredna proizvodnja i primjena struke i nauke. Obudovac, Slatina, Crkvina, Batkuša, Kruškovo Polje i druga sela u velikoj mjeri bi se mogla nazvati „sela na gradskim točkovima“. Životni standard u njima se ozbiljno približio gradskom jer su izgrađeni mnogi infrasrukturni objekti, a sve je više i privrednih društava u selima.
– Kako ocjenjujete aktuelno stanje poljoprivrede i sela opštine Šamac? – pitali smo Savu Minića, načelnika ove posavske opštine.

Nadaleko poznati po duvanu

Nadaleko poznati po duvanu

– U svakom slučaju, mogla bi se dati zadovoljavajuća ocjena. Istina, u poljoprivrednoj proizvodnji postoje određeni problemi koje je potrebno urgentno otkloniti. Tu se, prije svega, misli na dodjelu poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske putem koncesija i zakupa, te visinu premija za proizvedeni duvan. Svakako treba naglasiti da se na području opštine Šamac proizvodi oko polovinu ukupne proizvodnje duvana u Republici Srpskoj. Imamo i problema sa skladištenjem i otkupom žitarica – glasio je njegov odgovor.
Opština Šamac iz svog budžeta izdvaja sredstva za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji. U 2009. godini to je iznos od 190.000 konvertibilnih maraka, a sredstva će se upotrijebiti kao podrška za tov svinja, nabavku steonih junica, pribavljanje fitopatoloških nalaza, podizanje plastenika i staklenika, nabavku sjemenskog materijala za strna žita, laboratorijske analize, proizvodnju duvana i druge intervencije u poljoprivredi.

Savo Minić

Savo Minić

Po riječima načelnika Minića u toku su aktivnosti na izradi Strategije razvoja poljoprivrede opštine Šamac za period do 2014. godine. U Administrativnoj službi opštine Šamac funkcioniše Odsijek za poljoprivredu i razvoj sela, a u dogledno vrijeme planirano je formiranje Agencije za razvoj poljoprivrede i sela. Stvaraju se pretpostavke za privredni razvoj sela i bolji život u seoskim uslovima. Već je nabavljena mobilna laboratorija za hemijsku analizu zemljišta, koja svojim kapacitetom zadovoljava potrebe ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača.
– Kakva je demografska struktura u selima opštine Šamac? Koliko se sela prazne, ima li mladih u selima, ima li djece u seoskim školama? Kakva je budućnost sela u ovom dijelu Posavine? – pitali smo načelnika opštine Šamac.
– Imamo izraženu migraciju mladih sa sela u grad. Ona je dovela do promjene demografske strukture i tu vidimo razloge stalnog rasta broja staračkih domaćinstava. I pored toga, značajan je broj mladih koji su se ozbiljno posvetili poljoprivrednoj proizvodnji. Oni vide svoju perspektivu u selu i opredijelili su se za život u ruralnoj sredini. Oni su snaga od koje se očekuje da će dati nove impusle privrednom i svakom drugom razvoju sela ovog dijela Posavine. Ukoliko se stvore uslovi za povećanje prihoda u poljoprivrednoj proizvodnji, broj mladih na selu mogao bi se zadržati na sadašnjem nivou, a u budućnosti čak i povećati. Imamo razvojni plan ulaganja u seosku infrastrukturu, prioritetno izgradnju saobraćajnica, vodovodne mreže, sportskih objekata i drugih objekata. Sve će to doprinijeti kvalitetnijem životu na selu – optimistički govori Savo Minić.
EBK

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*